Annons

Stark kritik i USA mot kontroversiell nominering

Den amerikanska gynekologen David Hager rekommenderar kvinnor med ätstörningar att läsa Bibeln. Nu har han nominerats av Bush-regeringen att leda en kommitté för kvinnohälsa inom det amerikanska läkemedelsverket FDA.

18 nov 2002, kl 13:08
0

Annons

Nomineringen har orsakat stark kritik från både politiker och kvinnoorganisationer i USA.
? Detta är en mycket oroande eftersom denna kommitté snart ska fatta beslut bland annat om receptfrihet för dagen efter-pillret. Och det är mycket sällan som FDA går emot kommitténs rekommendationer, säger Cynthia Pierson, ordförande i National Womens Health Network.
Som gynekolog och abortmotståndare är David Hager en viktig representant för den kristna högern i USA. Han ogillar p-piller och skriver inte ut preventivmedel till ogifta kvinnor. David Hager har tidigare också uppmanat FDA att dra tillbaka sitt godkännande av abortpillret.
Mest kontroversiell är han dock på grund av böckerna han skrivit tillsammans med sin fru Linda. I dessa rekommenderar paret Hager kvinnor med PMS-besvär att läsa Romarbrevets ?? vi är stolta över våra lidanden??. För kvinnor med huvudvärk rekommenderas Matteusevangeliets vers ?Himmelriket är som en skatt som ligger gömd i en åker?.Mångfald i åsikter

?Det här landet kommer att få allvarliga problem om vi börjar röra oss mot teologisk vetenskap och ideologisk forskning?, kommenterade senator Hillary Clinton nyligen. Hälsoministern Tommy Thompson försvarar nomineringen med att ?expertis och objektivitet är viktiga urvalskriterier men det är också viktigt att ha mångfald i åsikter?.
De högljudda protesterna har fått ledningen för FDA att skjuta upp det möte som skulle besluta om utnämningen av David Hager.
? Beslutet kommer att tas i tysthet när intresset har svalnat, tror Cynthia Pierson. Detta är en politisk nominering där Bush-regeringen kan tillsätta sina egna experter, menar hon.