Annons

Billigare vaccin för fattiga länder

Miljoner av unga kvinnor i utvecklingsländer kan få tillgång till HPV-vaccin efter att läkemedelsföretagen sänker priset.

13 maj 2013, kl 09:56
0

Annons

The Global Alliance for Vaccines and Immunisations, Gavi, har kommit överens med läkemedelsföretagen GSK och Merck om ett nytt lägre pris för deras HPV-vaccin, Cervarix och Gardasil. Det nya priset är 4,5 dollar per dos för organisationen, jämfört med det tidigare lägstapriset om 13 dollar per dos.

Gavi sade sig vara nöjda med avtalen och hoppades att år 2020 ha kunnat vaccinera 30 miljoner flickor i 40 utvecklingsländer. Gavi kommer att påbörja HPV-vaccineringarna i Kenya denna månad och därefter fortsätta med Ghana, Laos, Madagaskar, Malawi, Niger, Sierra Leone och Tanzania.

Enligt Gavi är fler än 85 procent av de 275 000 kvinnor som varje år dör av livmoderhalscancer från utvecklingsländer, där risken för HPV-infektion är högre och möjligheten till screening och behandling lägre. Organisationen tror därför att ett vaccinationsprogram kan göra stor skillnad.

Men avtalet har inte bara välkomnats. Läkare utan gränser uttryckte besvikelse över att priset inte blev lägre, och menade att de nästan 14 dollar som det skulle kosta att vaccinera en flicka med alla tre doser är fortfarande för högt, skriver Pharmatimes.