Annons
Öppet brev till Göran Hägglund
Göran Hägglund, Fredriks Söderberg, vd för Medstop och Stefan Carlsson vid invigningen av det första privata apotek som öppnade 2009.

Öppet brev till Göran Hägglund

I skenet av vinsten som Priveq gjorde vid försäljningen av Vårdapoteket ter sig höjningen av handelsmarginalen för att locka köpare vid utförsäljningen något onödig. Det skriver Leif H Eklund i ett öppet brev till socialministern.

8 maj 2013, kl 13:52
1

Annons

Leif H. Eklund undrar om utförsäljningen var en förlustaffär.

"Är det möjligen så att statrådet undanhåller väsentliga fakta för att dölja en dålig affär?"

I nyhetsförmedlingen framkom nyligen att riskkapitalbolaget Priveq, sålt Vårdapoteket till Apotek Hjärtat med en vinst som uppskattades till minst 25 procent per år. Tanken leds lätt till att staten sålde alldeles för billigt. Göran Hägglund, som var ansvarigt statsråd för utförsäljningen av de statligt ägda apoteken för tre år sedan, ville i intervjun inte gå in på enskilda delar av försäljningen utan hänvisade till företagshemligheter. Han var nöjd med att staten fått intäkter på 5,9 miljarder kronor vid omregleringen.

Det överensstämmer med öppet redovisade siffor. Intäkter är dock inte samma sak som vinst. Vad som inte redovisats är vilka försäljningskostnader som affären belastats med. I Apoteket ABs och Apoteksgruppens årsredovisningar anges försäljningskostnader på nära 1,5 miljarder kronor. Personer med insyn i omregleringen anser dessa kostnader var i underkant. Därutöver tillkommer omfattande konsult- och departementskostnader som statsrådet vägrat att redovisa.

Jag har efterlyst dessa siffror vid upprepade tillfällen. I brev i oktober 2009 fick jag beskedet att regeringen avser ”att lämna uppgifter om konsultkostnader först i samband med omstruktureringen av Apoteket AB är klar”. Det skulle ske på samma sätt som gjordes vid försäljningen av Vin & Sprit och Vasakronan. Omstruktureringen är uppenbarligen ännu inte avslutad för något besked har inte kommit, trots ett antal påminnelser.

I belysning av den avsevärda vinst som Priveq gjorde vid försäljningen av Vårdapoteket ter sig den höjning av handelsmarginalen med cirka 2 procentenheter, som regeringen införde för att locka köpare vid utförsäljningen något onödig. Effekten blir hur som helst att vinsten vid klusterförsäljningen reduceras ytterligare med bortåt en halv miljard kronor per år.

Klart torde vara att dessa tillkommande kostnader uppgår till avsevärda belopp. Kanske så stora att vinsten av utförsäljningen krymper betänkligt. Så länge siffrorna inte redovisas är det fritt fram för spekulationer om hur stora de är och varför de inte redovisats. Är det möjligen så att statrådet undanhåller väsentliga fakta för att dölja en dålig affär?

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag instämmer helt i Leif H Eklunds synpunkter och fråga. Att omregleringen skulle medföra ökade kostnader påpekades i remissyttrande till socialdepartementet. Och då var inte den stora höjningen av handelsmarginalen känd.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng