Annons

Taggar: Debatt

APS kritisk till KD:s förslag om apotekens utveckling

Apotekarsocietetens svar i debatten om apotekens roll. ”Apoteken måste utvecklas ihop med sjukvården."

”Framtidens apotekare vill vara förberedda”

DEBATT: Viktigt behålla temporär behörighet för recept-expedition under utbildningen, skriver farmaceutstudenter.

Ser vården och apoteken att vi inte ser varandra?

Mindre krav på nationella projekt och mer kreativa lösningar för att få apotek och vård att närma sig varandra efterlyser Mikael Hoffmann i en ny blogg.

“Hög tid att debatten återvänder till sakfrågan”

Debatten inför beslutet om de antroposofiska preparaten har glidit i väg och handlar inte längre om kärnfrågan, skriver Apotekarsocietetens vd Karin Meyer i ett nytt blogginlägg.

Fler behöver involveras i etiska diskussioner

Statens medicin-etiska råd diskuterades i veckan, under en nationell konferens, bland annat hur medborgare ska bli mer involverade i den etiska diskussionen.

Komplext när nytta och risk kommuniceras

Diskuteras riskerna med läkemedel oftare än nyttan? Och är läkemedel för dyra? Det debatterades under Läkemedelskongressen.

?Apoteken måste ta egna initiativ?

Det är upp till apoteken själva att visa att de behövs i vårdkedjan och ta initiativ till samarbeten. Det menade flera politiker vid en debatt om apotekens framtid.

Öppet brev till Göran Hägglund

I skenet av vinsten som Priveq gjorde vid försäljningen av Vårdapoteket ter sig höjningen av handelsmarginalen för att locka köpare vid utförsäljningen något onödig. Det skriver Leif H Eklund i ett öppet brev till socialministern.

Debatt: “Svensk forskning måste hålla världsklass”

Totalt har alliansregeringen höjt anslagen till forskning och innovation med nio miljarder kronor. Det är trefalt mer än vad Socialdemokraterna budgeterade senast de hade regeringsmakten, skriver riksdagsledamöterna Jenny Petersson och Björn Samuelsson (M).

TLV: Förhastad slutsats

TLV tycker att författarna till debattartikeln i Dagens Nyheter har dragit en förhastad slutsats om hur många som felmedicinerar till följd av generikasystemet.

Professorer vill se satsning på toppforskare

För att kunna hävda sig i den globala konkurrensen måste Sverige satsa på toppforskare. Det skriver sju professorer i en debattartikel.

Läkare kritiserar statinbehandling

Sex forskare och läkare kritiserar behandlingen med statiner mot förhöjda kolesterolvärden. De flesta vet inte att studier inte lyckats visa att behandlingen förlänger livet för friska människor, skriver de på DN:s debattsida.

“Patienten har tappat sin makt”

Patienter i Sverige har tappat all makt eftersom vården utgår från målvärlden på populationsnivå. Kvalitetsregister och öppna jämförelser leder till en överförskrivning och retoriken om att vården ska bli kundorienterad leder bara till felbehandlingar, skriver distriktsläkaren Bengt Järhult i ett debattinlägg.

Socialministern fick kritik för sämre tillgänglighet

En av den här mandatperiodens skarpaste ideologiska frågor, den om omregleringen av apoteksmarknaden var upp till diskussion i gårdagens interpellationsdebatt. Från socialdemokratiskt håll fick regeringen den här gången bland annat kritik för att tillgängligheten försämrats.

Avandia ifrågasatt i USA

Två amerikanska senatorer skriver i en rapport att diabetespreparatet Avandia borde dras bort från marknaden på grund av de risker med hjärt- kärlsjukdomar som det innebär.

“Tobaksavvänjning prioriteras inte”

Tobaksavvänjning prioriteras inte i många landsting trots att det är den mest kostnadseffektiva behandlingen som finns inom vården. Det har vi känt till länge, men politiker och beslutsfattare tycks ha missat budskapet, skriver professor Hans Gilljam och specialistsjuksköterska Mona Wahlgren.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng