DEBATTINLÄGG FRÅN SVERIGES APOTEKSFÖRENING
Oacceptabel följetong om nationella läkemedelslistan
Johan Wallér Foto: Sveriges apoteksförening

Oacceptabel följetong om nationella läkemedelslistan

Hela apoteksbranschen drabbas när SKR försenar införandet av läkemedelslistan, enligt Johan Wallér.

23 aug 2024, kl 08:12
0

Annons

"Att nationella läkemedelslistan skjutits upp flera gånger börjar bli både löjeväckande och oacceptabelt."

DEBATT. I onsdags rapporterade Läkemedelsvärlden att SKR, Sveriges kommuner och regioner, vill bromsa införandet av den nationella läkemedelslistan, NLL, ännu en gång.

Regionerna kan omöjligt införa den nationella läkemedelslistan enligt tidsplanen. Det skriver organisationen i en hemställan till regeringen. Här kommenterar Sveriges apoteksförenings vd Johan Wallér beskedet från SKR:

DEBATT. Att vården och apoteken ska kunna kommunicera med viktig patientinformation i ett gemensamt it-system kan tyckas vara en självklarhet. Frågar man allmänheten så tror nog en majoritet att det redan fungerar så i ett av världens främsta it-länder.

Men att lagen om nationella läkemedelslistan, NLL, har blivit en följetong som pågått sedan 2018 när riksdagen beslutade om lagen, och skjutits upp flera gånger, börjar bli både löjeväckande och oacceptabelt.

Projektet har redan kostat gigantiska summor för alla inblandade parter utan resultat.

Drabbar hela apoteksbranschen

Apoteken har hela tiden ställt sig positiva till införandet av NLL och lagt ner stora resurser för att kunna uppfylla sina delar av att införa lagen. Anpassningar av it-system påbörjades för flera år sedan.

Apoteksbranschen planerar och arbetar intensivt för att införa NLL 1 december 2025 som lagen säger.

När nu regionerna igen flaggar för att de inte klarar tidsramen behöver apoteken få besked om hur man ska agera framöver. Det är inte rimligt att en hel bransch drabbas av att motparten inte uppfyller sin del.

Apoteken investerar i läkemedelslistan

De it-investeringar som apoteken redan har gjort för att kunna ansluta sig till NLL i tid, och följa den lag som riksdagen har beslutat om, riskerar att gå förlorade då regionerna inte uppfyller sin del.

Vi har stor förståelse för att det är mycket komplext för alla regioner att samordna sig till ett system och att de senaste åren inneburit påfrestningar i form av pandemi och det ekonomiska läget. Dessa faktorer har dock även påverkat apoteken.

Att regionerna återigen vill skjuta upp införandet – i princip på obestämd framtid – ställer apoteken i ett kritiskt läge. Ska apoteken fortsätta det pågående utvecklingsarbetet eller har man lagt ner dessa resurser i onödan och gör bäst i att avbryta?

Många fördelar med läkemedelslistan

Fördelarna med NLL är många, för alla inblandande parter, men främst för patienten. Idag är det vanligt att patienten har dubbla recept, gamla recept på läkemedel som inte ska användas eller saknar recept på viktiga läkemedel.

Det är först när förskrivarna har tillgång till NLL som de kan se till att patienten har möjlighet att genomföra sin behandling. De kan se att patienten har rätt recept som apoteken kan expediera och ge råd om.

En annan viktig fördel är att det minskar riskerna för att en patient kan få recept från olika läkare utan att respektive läkare har kännedom om det. Kanske är det tydligast när det gäller förskrivning av narkotikaklassade läkemedel där detta kan utnyttjas för missbruk.

Våra grannländer ligger före

Sverige har länge varit ett av världens främsta innovativa it-nationer. Vår utmaning ligger enligt många att inte halka efter i den utvecklingen som AI kan medföra.

Idag har våra grannländer kommit längre än Sverige. En nationell läkemedelslista är verklighet i Danmark sedan många år.

I Norge motsvarar funktionaliteten av landets e-receptflöde i stort det Sverige får i den första versionen av NLL.

Nu börjar apoteken tröttna

Apoteken hamnar mellan regionerna och staten och börjar nu tröttna på att inte få besked som man kan lita på.

Samtidigt som stora summor har lagts ner av apoteken på anpassa sina fungerande receptexpedieringssystem till NLL får apoteken inte full ersättning från staten för att expediera recept överhuvudtaget.

Det finns inte resurser hos apoteksbranschen att fortsätta i denna limbo med NLL. Vi behöver besked om hur vi ska agera och regionerna måste ge ett konkret besked om vad de vill. Att enbart skjuta upp införandet återigen medför svårigheter för oss andra inblandade.

Johan Wallér, vd, Sveriges apoteksförening