Nyare blodproppsmedel bättre än Waran

Apixaban kan ge ett bättre skydd mot stroke vid förmaksflimmer än en välkontrollerad behandling med warfarin. Det visar en ny analys av en studie.

8 maj 2013, kl 11:46
0

Analysen är publicerad i tidskriften Circulation. I den randomiserade och dubbelblinda Aristotle-studie jämfördes effektiviteten och säkerheten av apixaban (Eliquis) med warfarin som skydd mot stroke hos patienter med förmaksflimmer. 18 201 patienter i 39 länder randomiserades till behandling med antingen apixaban i en standarddos två gånger dagligen eller individuellt doserad warfarinbehandling som skulle hålla patienten inom INR 2,0-3,0. INR står för International Normalized Ratio, och är kvoten mellan koagulationstiden för patientprovet och normal koagulationstid. 

Patienterna följdes i median i 1,8 år. Gruppen som behandlades med apixaban hade lägre dödlighet, färre allvarliga blödningar och färre antal stroke. De som behandlades med warfarin var i median inom INR 2-3 under 66 procent av tiden. Den nivån är lägre än i Sverige och Skandinavien där patienten är inom det uppsatta INR-intervallet 70 procent av tiden. 

Det finns en stor skillnad i kvaliteten på warfarinbehandling mellan länder, och Sverige har en god kvalitet på behandlingen. Därför har det ifrågasatts om resultaten har en relevans för Sverige.

Men nu visar en ny analys att apixaban är effektivare och säkrare oavsett kvaliteteten på warfarinbehandlingen. I analysen delades patienterna upp i fyra lika stora grupper beroende på hur länge de befann sig inom det uppsatta INR-intervallet. Enligt resultaten var förekomsten av stroke, dödlighet och allvarlig blödning genomgående lägre med apixaban än warfarin utan någon statistiskt säkerställd skillnad mellan grupperna. 

– De tilläggsanalyser som vi nu presenterar från ARISTOTLE-studien stöder att resultaten är konsistenta oavsett den förväntade kvaliteten på warfarinbehandlingen, säger professor Lars Wallentin vid Uppsala Clinical Research Center som lett studien.

Studien är finansierad av Bristol-Myers Squibb som marknadsför Eliquis (apixaban).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng