Annons

Socialstyrelsen förtydligar om hemleveranser

Ett förslag i Socialstyrelsens remissvar till Läkemedels- och apoteksutredningen om hemleverans av läkemedel har väckt uppståndelse. Men förslaget har lyfts ur sitt sammanhang enligt myndigheten.

28 feb 2013, kl 09:45
0

När remissvaren på Sofia Wallströms utredning om läkemedels- och apoteksmarknaden strömmade in den senaste veckan blev, vid sidan om kritik mot förslaget om internationell prisjämförelse, ett förslag om hemleverans uppmärksammat.

Förslaget handlar om att Socialstyrelsen anser att då ett läkemedel inte kan tillhandahållas av ett apotek inom 24 timmar ska apoteket erbjuda expressleverans av preparatet till hemmet, arbetsplatsen eller till ett annat apotek. Förslaget har fått kritik för att inte vara verklighetsförankrat och ställa orimliga krav på apoteken.

Men Maarten Sengers, samordnare för läkemedelsfrågor på Socialstyrelsen, menar att förslaget lyfts ur sitt sammanhang och att det inte handlar om att myndigheten föreslår någon ny modell.
– Vi menar att om de förslag som finns i utredningen som handlar om bland annat lagerhållning och söksystem går igenom, då kan erbjudande av hemleveranser vara ett bra komplement för de patienter som trots det blir utan sina läkemedel. Men det skulle aldrig gå att genomföra som ett självständigt förslag.

Socialstyrelsen menar i sitt remissvar att hemleveranser kan bli en extra garanti för svaga och sjuka patienter som kanske inte har möjlighet att komma tillbaka senare eller ta sig till ett annat apotek.
Om förklaringen till att ett läkemedel inte finns på ett apotek ligger i att apoteken från början valt att inte ha det hemma på grund av kostnader för lagerhållning, så skulle hemleveransen bekostas av dem.

Om det istället skulle bero på att grossister eller läkemedelsföretag inte kunnat leverera, då är det dessa som ska stå för kalaset.
– Ett av våra överväganden var just att apotek inte hela tiden ska behöva komma i kläm mellan grossist och patient när det strular med leveranser. Förslaget gäller endast vanliga läkemedel som apotek kan förvänta sig ska finnas inne och som dessutom inte ingår i undantagen till 24-timmarsregeln, säger Maarten Sengers.