Museum samlar berättelser från apotek

Det finns många historier från apotekspersonal. På Arbetets museum samlas nu historier och minnen in från de som har jobbat eller jobbar på apotek.

28 feb 2013, kl 09:45
0

Johanna Övling samlar på berättelser från apotekspersonal.

Vid Arbetets museum i Norrköping dokumenteras och gestaltas arbetsliv och vardagsliv genom människors egna berättelser. Nu har turen kommit till apotekspersonal att dela med sig av sina erfarneheter.
– Vi uppmanar alla som har varit eller är yrkesverksamma inom apotek att dela med sig av sina minnen och berättelser, säger Johanna Övling, etnolog och ansvarig för projektet.

I samarbete med den ideella föreningen Liv i Sverige och TAM-Arkiv samlar museet in skriftliga och muntliga berättelser om livet som apoteksanställd. Johanna Övling säger att arbetet på apotek är intressant eftersom det förändrats så mycket de senaste 50 åren.
– Förutom att de vardagliga praktiska sysslorna ändrats från läkemedelsberedning och etikettskrivning till mer rådgivning och försäljning av industritillverkade preparat så har branschen genomgått stora förändringar i form av både förstatligande och privatisering. Apotekslivet speglar på så vis förändringar i samhället i stort.

Museet efterlyser både samtidsskildringar och historiska berättelser. Allt handlar om personliga upplevelser och minnen och det är inte den stilistiska höjden som bedöms. För den som har svårt att börja berätta helt fritt finns ett antal stödfrågor att utgå ifrån som handlar om utbildning, första anställning, relationen till kollegor och kunder och hur man ser på apotekens roll i samhället.
– Alla minnen är en del av vårt immateriella kulturarv och har ett stort värde, säger Johanna Övling.

I insamlingen samarbetar Arbetets museum också med fackförbund, föreningar och olika nätverk för apotekspersonal. Förhoppningen är att det insamlade materialet så småningom ska resultera i en antologi där ett urval av berättelserna publiceras. Materialet finns också tillgängligt för forskare som vill fördjupa sig i apotekspersonalens historier.

Hittills är det främst kvinnor som har hört av sig och Johanna Övling uppmuntrar även männen att dela med sig av sina erfarenheter.
– Insamlingen pågår till den 31 maj så det är bara att skriva.

Läs mer om insamlingngen och hur du gör för att bidra här.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng