Ska läkemedel återanvändas?

Vad anser du om Västerbottens läkemedelskommittés förslag att återanvända läkemedel?

15 mar 2002, kl 15:56
0

Västerbottens läns läkemedelskommitté har föreslagit att provförpackningar ska kunna delas ut gratis till patienter som ska påbörja behandling med ett nytt läkemedel. Testläkemedlen ska kunna bestå av provkartor från oöppnade läkemedelsförpackningar som återlämnats till apoteken av andra patienter.

Ulf Edstedt

Vd LIF


Jag anser det vara direkt olämpligt av säkerhetsskäl. Vem kan garantera hur produkten har förvarats? Skall Apoteket tala om för patienten att man nu kommer att få en återlämnad förpackning till Apoteket som egentligen skulle kasseras? Ska Apoteket överta produktansvaret om något händer med patienten som har fått en återlämnad förpackning, eller ännu värre, en del av en förpackning som skulle ha kasserats? Om Läkemedelsverket skulle tillåta återcirkulation av redan utlämnade läkemedel är man ute på ett sluttande plan.

Björn Lindeke

Vd Apotekarsocieteten


Grundidén med prov till en patient som ska påbörja behandling med ett nytt läkemedel verkar vettigt. Kan patienten använda läkemedlet fortsätter man med det och betalar även för provdoserna. Fungerar det inte så avbryts behandlingen och då ska det heller inte kosta någonting. Att använda returer till apoteken som provförpackningar känns oestetiskt.

Bo Holmberg

Senior Adviser, Apoteket AB


Vi har ett kvalitetssäkrat distributionssystem till och med apoteksdisken. Vad som går ut till patient kan vi aldrig garantera om det återlämnas. Undantag kan eventuellt gälla då sjukvårdspersonal hanterar läkemedlen och garanterar återlämnad medicin. Det blir ett förfarande liknande det vi har på sjukhusen. Bättre är dock att man satsar på att minimera kassation enligt de förslag som Olof Edhag lade i sin utredning. Vid insättning av ny terapi gör man upp en startsträcka och expedierar en startförpackning. Förfarandet skall kombineras med en aktiv uppföljning.

Anders Hernborg

Distriktsläkare, medlem i SFAM.L


Många människor reagerar mot att man inte kan ?återanvända? kvalitativt helt oantastliga läke-
medel från oöppnade förpackningar. Läkemedel för stora värden bara kasseras. Om samhället/skattebetalarna, utan att utsätta någon för risker, kan spara pengar genom att använda dessa som en slags provförpackningar så har jag ingen invändning. Hur stor risken är för att läkemedlet kan ha förvarats i felaktig temperatur etcetera går väl att utreda. Om sedan de rent praktiska problemen blir för stora kan jag inte avgöra. Man kan väl pröva i mindre skala som ett försöksprojekt.

Berndt Nilsson

Ordförande, HSO


Jag anser att förslaget verkar förnuftigt och går i linje med de tankar som fanns i Läkemedelsutredningen. Utredningen förde ett resonemang om att införa startförpackningar för att minska mängden läkemedel som kasserades och även att kunna återanvända obrutna förpackningar. Det förutsätter dock naturligtvis att hållbarhetstiden är garanterad och att förpackningen verkligen är obruten.