Regeringen föreslår miljöpremie för läkemedel

Regeringen föreslår miljöpremie för läkemedel

Regeringen vill i en försöksverksamhet testa att införa en miljöpremie i förmånssystemet för läkemedel.

21 sep 2020, kl 10:41
0

Annons

En miljöpremie för att minska utsläppen av läkemedelsrester från läkemedelstillverkning är en åtgärd som ofta har diskuterats. Nu föreslår regeringen att åtgärden ska testas i en försöksverksamhet under tre år.

Förslaget ingår i budgetpropositionen. Där skriver regeringen skriver att Sverige nu har möjlighet att ta en ledarroll i omställningen till hårdare miljökrav på läkemedelsproduktion. Regeringen konstaterar att läkemedelstillverkning i vissa fall leder till omfattande utsläpp och vill därför på försök införa en miljöpremie i förmånssystemet.

Enligt Jakob Lundgren, pressekreterare åt miljö- och klimatminister Isabella Lövin, är de exakta detaljerna i det planerade premiesystemet ännu inte klara. Uppdraget att utforma försöket ska gå till Läkemedelsverket, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och E-hälsomyndigheten.

Premien kan enligt Jakob Lundgren komma att arbetas in i Periodens-vara-systemet.

”Periodens vara-systemet syftar till att pressa priserna på läkemedel som är utbytbara på apotek. Det är bra eftersom det sparar pengar till välfärden. Men i dag tas bara hänsyn till pris och möjlighet att leverera produkten, vilket missgynnar företag som arbetar med en miljö-mässigt hållbar tillverkning. En miljöpremie kan därför ge incitament att investera i t.ex. avloppsrening vid läkemedelsproduktion”, skriver han i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden.

Regeringen och ansvariga myndigheter diskuterar att under försöket testa miljöpremie inom tre olika läkemedelsområden. Dessa är antibiotika, könshormoner och preparat inom NSAID-gruppen.

För 2021 föreslår regeringen att fem miljoner kronor satsas på försöksverksamheten. För 2022 och 2023 beräknas satsningar på elva respektive tre miljoner kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng