Riksdagen vill snabba på rening av läkemedelsrester

Riksdagen vill snabba på rening av läkemedelsrester

Riksdagen uppmanar regeringen att skynda på införandet av effektiv rening av läkemedelsrester.

9 maj 2019, kl 09:59
0

Annons

Dagens reningstekniker räcker ofta inte till för att få bort läkemedelsrester från avloppsvatten innan det släpps ut i naturen, ett globalt miljöproblem som Läkemedelsvärlden återkommande har rapporterat om.

Inte minst är utsläppen ett allvarligt hot när det gäller den ökande antibiotikaresistensen.

I Sverige har regeringen under de senaste åren gjort flera satsningar för att stimulera utvecklingen och utbyggnaden av reningsteknik som klarar av läkemedelsrester.

Men riksdagen anser att arbetet går för långsamt. I ett så kallat tillkännagivande uppmanar riksdagen regeringen att öka omställningstakten. Tillkännagivandet kom efter förslag från miljö- och jordbruksutskottet som i ett betänkande hade behandlat en rad riksdagsmotioner om vattenvård.

I betänkandet välkomnar miljö- och jordbruksutskottet att regeringen gett Läkemedelsverket i uppdrag att inrätta ett kunskapscentrum om läkemedel i miljön samt att sammanlagt 32 miljoner kronor avsattes i statsbudgeten 2014-2017 för att utveckla olika metoder av avancerad rening för att bland annat minska mängden läkemedelsrester i avloppsvatten. Flera pilotprojekt genomfördes då vid större och mindre avloppsreningsverk.

Naturvårdsverket har nu ett pågående treårigt uppdrag att stimulera införandet av effektivare läkemedelsrening med hjälp av statsbidrag. Miljö- och jordbruksutskottet anser dock att det behövs ännu större satsningar och vill se en fortsättning på det nämnda arbetet med pilotprojekt där nya metoder utvecklas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng