Positivt med klinikapotekare

Ett pilotprojekt i Uppsala där klinikapotekare går igenom läkemedelslistor i samband med utskrivning permanentas efter lyckade resultat.

10 apr 2014, kl 11:23
0

Klinikapotekarna Kristina Sörensen och Anna Alassaad.

Det är Akademiska sjukhuset i Uppsala som sommaren 2013 inledde ett pilotprojekt med läkemedelsgenomgångar i samband med utskrivningar. Bakgrunden var dels bristen på sjuksköterskor, dels att man sett att det uppstod många läkemedelsrelaterade fel när patienter skrevs ut från sjukhuset till korttidsboenden i kommunen.

Projektet initierades av en chefsläkare på sjukhuset och resultaten har varit så positiva att man beslutat att göra verksamheten permanent. Den ska dessutom utökas till fler av länets kommuner.

Sedan starten har klinikapotekare gjort i snitt tre läkemedelsgenomgångar om dagen, sammanlagt 400 stycken. Dessa har gjorts i samband med att patienterna skrivits ut och kommit till ett korttidsboende.
– Överflyttning till ett korttidsboende innebär ett riskmoment eftersom patienten kommer till ett nytt boende där denne är okänd för personalen och inte har några av sina läkemedel. Korrekta läkemedelslistor vid utskrivningen från slutenvården minskar risken för feldosering, olämpliga kombinationer och biverkningar, säger Anna Alassaad, klinikapotekare
och samordnare inom klinisk farmaci i en presskommentar.

Förutom att se till att patienterna har tillgång till de läkemedel de behöver innebär utskrivningshjälpen avlastning för sjuksköterskor på korttidsboenden där det saknas läkemedelsförråd och där det inte finns samma möjligheter att förnya recept.
I dag arbetar ett tiotal kliniska apotekare i Landstinget i Uppsala län, varav fem på Akademiska sjukhuset.