Fler läkemedel utanför
Idag kan kunderna inte jämföra priser på läkemedel som ligger utanför förmånen. Foto: Istockphoto.

Fler läkemedel utanför

Patienterna förlorare när läkemedel inte får bytas ut. Nu höjs kraven på bättre reglering.

10 apr 2014, kl 10:19
0

"Den här delmarknaden finns inte nämnd någonstans och inte konsekvenserna av den heller."

Stiftelsen Nepi har sammanställt antalet läkemedel som expedieras utanför förmånen sedan omregleringen. Färska siffror visar att det varje månad är omkring 400 000 personer som hämtar ut minst ett recept på apotek utan subvention. Eftersom apoteken själva sätter priset på dessa produkter så skiljer sig priset mellan olika apotek. Läkemedel utanför förmånen går heller inte att byta mot ett billigare likvärdigt alternativ.

Enligt Nepis sammanställning motsvarar detta runt 1,5 miljarder kronor på ett år. Mikael Hoffmann, chef för Nepi, menar att den här möjligheten för apoteken att göra vinst är något som inte förutsågs inför omregleringen.
– Generikatian och vinster med parallellimport finns beskrivet i utredningar runt omregleringen. Men den här delmarknaden finns inte nämnd någonstans och inte konsekvenserna av den heller.

Ett problem med dagens system som bland annat Nepi, Läkarförbundet och Föreningen för Generiska Läkemedel, FGL, pekar på är att patienterna hamnar i kläm när det inte finns prisuppgifter så att det lätt går att jämföra vad ett visst preparat kostar på olika apotek. Organisationerna förespråkar också en modell där utbyte tillåts även utanför förmånen.
– Apoteken borde få samma ersättning för att expediera läkemedel oavsett om de ingår i förmånen eller inte. Det skulle gynna både patienterna och marknaden.

Ett annat problem är hemliga priser. I de fall då landstingen står för kostnaderna vet de inte vad notan kommer att landa på.
– Det gäller till exempel Kuvan och Elaprase. Eftersom apotekskedjorna har olika pris vet landstingen inte vad de ska betala innan fakturan kommer, säger Mikael Hoffmann.
Enligt Johan Florin, ordförande i FGL, sticker Sverige ut i det här avseendet om man jämför med många andra länder.
– Jag känner inte till något annat land i EU där patienterna inte kan se priserna på läkemedel för att få reda på vilket som är det dyraste. Det är också ovanligt att läkemedlen inte är utbytbara trots att de inte ingår i förmånen, säger han.

Både Nepi och FGL anser att det behövs reglering som gör det möjligt för apoteken att byta läkemedel utanför förmånen och att TLV ska fastställa en apotekens handelsmarginal som även gäller för läkemedel utanför förmånen. Även Thony Björk, ordförande för Sveriges Farmaceuter har reagerat på situationen.
-Det är dags att TLV får i uppdrag att ta fram en ny prismodell för receptläkemedel. Dessutom behövs en ny ersättningsmodell för apoteksledet som bättre tar hänsyn till det mervärde som levereras vid en receptexpedition, säger han till Svensk Farmaci.