Direktupphandling ifrågasätts

VGR kan inte använda sig av ett undantag i EU-fördraget för att ge Apotekstjänst mer pengar. Det menar Konkurrensverket i ett yttrande till förvaltningsrätten.

11 apr 2014, kl 09:57
0

Den nya dosföretaget Apotekstjänst tog över dosleveranserna i flera landsting i somras, bland annat Västra Götalandsregionen och Region Halland. Apotekstjänst har haft flera problem med leveranserna, och drabbades även av akuta ekonomiska problem. De båda landstingen gjorde då en förskottsbetalning till dosföretaget. VGR skrev senare ett nytt avtal med Apotekstjänst som innebar mer pengar till företaget, utan att göra en ny upphandling.

Det fick konkurrenten Apoteket AB att begära att avtalet ogiltigförklaras. Apoteket menar att det rör sig om en otillåten upphandling. VGR hänvisade bland annat till artikel 106.2 i EU-fördraget, vilket handlar om undantag från konkurrensregler. 

Men det undantaget gäller företag och inte myndigheter, anser Konkurrensverket i ett yttrande till förvaltningsrätten i Göteborg, som prövar ärendet. Konkurrensverket skriver däremot att man i sak inte tagit ställning till om VGRs agerande är en otillåten direktupphandling, utan konstaterar att en myndighet inte kan göra en direktupphandling med stöd av EU-fördraget.

Strulet med dosleveranser har även fortsatt för Region Halland. Hemvårdsförvaltningen har skickat en räkning på 94 000 kronor till landstinget. Anledningen är det extraarbete som leverantörsbytet innebar, skriver Dagens Apotek. Region Halland har bestridit fakturan. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng