Annons
Räknar med att influensavaccin ska räcka

Räknar med att influensavaccin ska räcka

Efter extra upphandling väntas vaccindoserna räcka. Priset blev omkring 200 procent högre än tidigare.

13 okt 2020, kl 12:15
0

Annons

I år tros ovanligt många vilja vaccinera sig mot säsongsinfluensan, bland annat på grund av coronapandemin. Efterfrågan på influensavaccin har varit hög i hela Europa och de svenska regionerna har haft svårt att köpa in de antal doser de tror behövs. Efter en nyligen avslutad upphandling av SKL Kommentus har Sverige nu 180 000 extra doser att fördela mellan landets regioner.

– Från början hade vi önskat 210 000 doser, men vi är mycket nöjda och stolta med resultatet. Det är många andra länder som inte har lyckats köpa in de doser de ville ha, säger Arian Mandegari, kategoriansvarig för vårdrelaterad förbrukning och läkemedel på SKL Kommentus.

Enligt honom upphandlades till en början 80 000 doser, men de svenska inköparna lyckades i sista stund avtala om fler doser. Upphandlingen gäller de två fyravalenta vaccinerna Vaxigrip tetra och Influvac tetra och priset blev omkring 27 miljoner kronor. Arian Mandegari uppger att priset på influensavaccin generellt i år har gått upp med 200 procent.

– Marknadsläget har påverkat priset väldigt mycket, eftersom efterfrågan har varit så pass stor, säger han.

Influensavaccin till priogrupper i november

Enligt Folkhälsomyndigheten finns i höst totalt 1,9 miljoner doser influensavaccin att fördela mellan landets regioner, vilket är en ökning från 1,65 miljoner doser förra året. Folkhälsomyndigheten gick i början av september ut med uppdaterade rekommendationer gällande vaccinering mot säsongsinfluensan. Dessa innebär bland annat att vaccinet främst ska ges till prioriterade grupper till och med i slutet av november.

De medicinska riskgrupper som ska prioriteras är personer över 65 år, gravida efter vecka 16 samt barn och vuxna med sjukdomar som ökar risken för svår influensa. Även personer som lever tillsammans med någon med nedsatt immunförsvar samt vård- och omsorgspersonal som arbetar nära personer i riskgrupp ska prioriteras.

Kommer vaccinet att räcka till alla i de prioriterade grupperna?

– Risken att det kommer att ta slut finns varje år, men vi har aldrig haft så många doser som nu och förhoppningen är att det kommer att räcka, säger Arian Mandegari.

Den exakta siffran på hur många personer som ingår i de prioriterade grupperna är svår att beräkna säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Hon uppger dock att det är cirka två miljoner personer som är 65 år eller äldre, cirka 600 000 personer som arbetar inom vård och omsorg samt ett stort antal personer i de medicinska riskgrupperna under 65 år. Men hon tror inte att vaccinet kommer att ta slut.

– Vi förväntar oss att vaccinet kommer att räcka till de personer i riskgrupp och den vård- och omsorgspersonal som vill vaccinera sig tack vare att vi även inför en prioritering denna höst, säger hon.

Kan omfördelas mellan regionerna

Inför influensasäsongen fick varje region inkomma med uppgifter om hur många extra doser vaccin de ville ha. Utifrån dessa önskemål fördelas sedan vaccinet från SKL:s upphandling.

– Det går att fördela om doserna i efterhand om det visar sig att någon region saknar vaccin medan en annan har doser över, säger Arian Mandegari.

Vaccineringen i landets regioner startar den 3 november. Från och med 1 december kommer personer utanför de prioriterade grupperna att erbjudas vaccin.

– Hur många doser som då finns kvar beror på hur intresset ser ut under november. Det viktiga är att skydda de personer som har störst risk att drabbas av svår influensasjukdom, säger AnnaSara Carnahan.