Annons

Bakslag för Roche i brittisk domstol

Två patent på Roches bröstcancerläkemedel Herceptin har ogiltigförklarats av en brittisk domstol.

11 apr 2014, kl 10:44
0

Annons

I sommar går patentet på Roches storsäljande bröstcancerläkemedel Herceptin, trastuzumab, ut i Europa. Läkemedelsföretaget Hospira har utmanat två andra patent på Herceptin, som rör doser och antikroppens sammansättning. Anledningen är att Hospira vill lansera sin egen biosimilar till Herceptin den 28 juli, då det generella patentet går ut.

Nu har en brittisk domstol ogiltigförklarat de två patenten, skriver Reuters. Roche ska nu analysera domslutet och överväga nästa steg.

Förra året sålde Roche Herceptin för drygt sju miljarder dollar världen över. I höstas godkände EU att läkemedlet får ges som en subkutan injektion istället för infusion, vilket förenklar administreringen. I februari lanserades den första biosimilaren till Herceptin i Indien, sedan indiska myndigheter återkallat Roches patent.

I USA är Roches Herceptinpatent giltigt till 2019.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng