Roche uppmanar till mer återhållsam testning

Roche uppmanar till mer återhållsam testning

För att klara leveranserna av testkit för covid-19 bör fokus vara testning av patienter med symtom på sjukdomen.

24 mar 2020, kl 12:36
0

Annons

Läkemedelsbolaget Roche, som tillverkar de testkit som används för att testa om personer är smittade av det nya coronaviruset, uppmanar nu till en viss återhållsamhet i testningen.

I ett uttalande i dag, tisdag, skriver man att man jobbar ”dygnet runt” för att producera och leverera testkit till hälso- och sjukvården runt om i världen. Med nuvarande produktionshastighet kan man, enligt uttalandet, leverera ”miljontals” tester per månad.

Fokuserad testning

Men trots det uppmanar företaget att testerna begränsas till sjuka patienter:

”För att säkra tillgången rekommenderar Roche starkt att fokusera covid-19-testning till patienter med tecken och symtom på sjukdomen, inte till bred testning av den friska befolkningen.”, skriver man i uttalandet.

Uppmaningen ligger i linje med den svenska testningsstrategin. Från att ha provtagit personer som rest i vissa områden utomlands ändrade Folkhälsomyndigheten den 13 mars strategin. Med en mer utbredd smitta i samhället ligger nu fokus på att provta personer med behov av inneliggande sjukhusvård som haft ett akut insjuknande i feber eller luftvägsinfektion utan annan känd orsak.

Vill få bättre överblick

Även personal inom sjukvård och äldreomsorg som blir sjuka i feber eller luftvägssymtom rekommenderas att testas beroende på regionala eller lokala resursbehov.

Hittills har drygt 2 000 rapporterats smittade med det nya coronaviruset i Sverige. För att få en bättre bild av hur utbredd smittan är i samhället ska Folkhälsomyndigheten testa ett tusental slumpvis utvalda personer för att se om de bär på viruset.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng