Beslag av falska produkter mot covid-19
I den internationella operationen Pangea beslagtogs över 34 000 felaktiga ansiktsmasker och andra falska produkter som misstänks ha sålts för att skydda mot och behandla det nya coronaviruset. Foto: Interpol (Italien).

Beslag av falska produkter mot covid-19

I ett internationellt tillslag beslagtogs över 30 000 fel-
aktiga ansiktsmasker och andra produkter mot covid-19.

23 mar 2020, kl 13:54
0

Annons

I den nyligen avslutade internationella operationen Pangea gjordes tillslag av en ny typ av produkter – medicintekniska produkter och läkemedel mot covid-19.

Interpol, som lett den globala operationen, meddelar att man beslagtagit över 34 000 felaktiga eller undermåliga ansiktsmasker. Dessa har oftast sålts on line med löfte om att skydda mot det nya coronaviruset.

Läkemedel mot covid-19

Bland de beslagtagna produkterna fanns även ”coronasprejer”, ”coronaviruspaket” och icke godkända antivirala läkemedel.

– Återigen visar Operation Pangea att brottslingar inte har några skrupler för att göra vinst. Den olagliga handeln med förfalskade medicinska artiklar under en folkhälsokris visar deras totala åsidosättande av människors välbefinnande eller deras liv, säger Jürgen Stock, generalsekreterare för Interpol, i ett uttalande.

Totalt ingick tull, polis och regulatoriska myndigheter från 90 länder i operation Pangea. Även i Sverige beslagtogs illegala läkemedel med en trolig koppling till det pågående coronavirusutbrottet.

– Vi har beslagtagit 60 klorokintabletter och ungefär 400 doser antibiotika, säger Eva-Lena Bergens, nationell samordnare för Pangea vid Läkemedelsverket.

Beslagtog malarialäkemedel

Klorokin används för behandling av malaria, men har i cellkultur visat sig ha effekt på det nya coronaviruset, något som Läkemedelsvärlden har rapporterat om. Vad de nu beslagtagna illegala tabletterna med klorokin skulle användas till är inte känt, men Eva-Lena Bergens menar att det inte går att utesluta en koppling till covid-19.

– Det är ju annars ett lite märkligt läkemedel att beställa hit, säger hon.

Totalt beslagtogs i Sverige cirka 17 000 tabletter. Majoriteten utgjordes av narkotikaklassade läkemedel, potenshöjande läkemedel, antibiotika och dopningspreparat.

Till skillnad från tidigare Pangea-operationer var dock antalet försändelser med falska läkemedel till Sverige betydligt färre i år. Förklaringen är sannolikt situationen med covid-19 i Kina där tillverkning och andra delar av samhället inte fungerat som vanligt.

”Farlig chansning”

Nu börjar dock Kina återhämta sig efter virusutbrottet och Eva-Lena Bergens tror att vi kan få se fler beslag av falska produkter mot covid-19 i Sverige.

– Det är ju en risk nu när produktionen kommer igång i Kina. Vi har ju redan sett hur många försöker tjäna pengar på folks oro för det nya coronaviruset.

Men läkemedel och andra produkter som beställs illegalt på nätet är inget bra alternativ, påpekar Eva-Lena Bergens. Förutom att man inte vet vad det är man får finns det i dag inga godkända läkemedel mot covid-19.

– Man ska vara väldigt försiktig. Mycket av det vi beslagtar är bara vita piller. Vi vet inte vad det innehåller eller om det innehåller någon aktiv substans över huvud taget. Och om det gör det vet vi inte hur stor eller liten dos det är. Det är en stor och farlig chansning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng