Annons
”Ej rimligt” subventionera piller mot jetlag

”Ej rimligt” subventionera piller mot jetlag

Tlv avslår en ansökan om att melatonintabletter mot jetlag ska ingå i läkemedelsförmånen.

23 mar 2020, kl 13:15
0

Jetlag kan vara nog så påfrestande för den som vill prestera på topp efter att ha rest över flera tidszoner. Men Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, tlv, tycker ändå inte att läkemedel mot denna tillfälliga störning av dygnsrytmen bör subventioneras med offentliga medel.

Det framgår av tlv:s beslut om en ansökan från det danska läkemedelsföretaget Orifarm generics ab. Företaget marknadsför läkemedlet Melatonin Orifarm mot jetlag hos vuxna och har ansökt om att det ska ingå i läkemedelsförmånen. Det innehåller hormonet melatonin som hjälper till att reglera dygnsrytmen och bland annat även används i sömnläkemedel.

Jetlag ses inte som sjukdom

När melatonin som i det här fallet används mot jetlag är det fråga om en korttidsbehandling med tre eller sex milligram dagligen i högst fem dagar. En sådan behandling kostar som mest 86 kronor.

Den kostnaden anser tlv att den jetlag-drabbade själv bör stå för. Tlv avslår företagets begäran och hänvisar till den så kallade behovs- och solidaritetsprincipen. Den innebär att den som har störst behov av vård ska ges företräde. Det finns fyra prioriteringsgrupper och den jetlag hör hemma i är, anser tlv, ”vård av andra skäl än sjukdom och skada”.

Enligt förarbetena till förmånslagen bör sådan vård i princip inte finansieras med offentliga medel.

Jetlag är alltså ingen sjukdom utan ett lindrigt, övergående tillstånd menar tlv, som jämställer tabletter mot jetlag med exempelvis kosmetiska ingrepp. Det handlar om behandlingar som inte tillgodoser hälsorelaterade utan livsstilsrelaterade behov skriver tlv och avslår ansökan.

Företaget har nu möjlighet att överklaga beslutet hos Förvaltningsrätten i Stockholm.