Annons

Placebo bättre än inget vid barnhosta

Att behandla barnhosta med agavenektar eller placebovätska har större effekt än ingen behandling alls.

30 okt 2014, kl 09:06
0

Annons

Foto: IstockPhoto

Föräldrar som söker vård för hostande barn får ofta rådet att hostmediciner inte hjälper och avråds ibland från att behandla barnet. Hostmediciner ska heller inte ges till barn under två år.

Amerikanska forskare visar nu i en randomiserad studie publicerad i JAMA Pediatrics att symtomen hos barnen minskar ifall de fick en placebobehandling. 119 barn i åldrarna mellan 2 till 47 månader delades in tre grupper. En grupp fick kommersiellt tillgänglig agavenektar med druvsmak. En andra grupp fick en placebobehandling bestående av vatten med druvsmak och den tredje gruppen fick ingen behandling alls.

Föräldrarna återrapporterade nästa dag hur barnet hostade och hur mycket föräldrar och barn hade sovit.

Både agavenektar och placebobehandling gav en signifikant förbättring mot ingen behandling alls. Det var ingen skillnad mellan de två lösningarnas effekt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng