Behöver inte tro att pillret verkar

Att placeboeffekt enbart uppstår om patienten tror att medlet är ett aktivt farmakologiskt medel är, enligt en ny studie, inte riktigt.

17 okt 2016, kl 11:55
2

I den här studien som gjordes inom Programmet för placebostudier på Beth Israel Deaconess Medical Center, visade sig placebo ha effekt även när deltagarna kände till att medlet inte var aktivt. I försöket vid Instituto Superior de Psicologia Aplicada i Lissabon studerades 97 patienter med kronisk smärta i nedre ryggen.

Efter att alla deltagarna screenats och undersökts av en sjuksköterska och smärtspecialist gav forskarna alla deltagare en förklaring om placeboeffekt. Därefter valdes de slumpmässigt in i en av grupperna.

De flesta av deltagarna använde redan läkemedel, vanligast var någon NSAID för smärtan. Deltagarna i båda grupperna tilläts fortsätta med den medicineringen plus att den ena gruppen fick en medicinburk märkt med ”placebopiller” som de skulle ta två av per dag.

Mot slutet av den tre veckor långa studien rapporterade placebogruppen 30 procents minskning av både vanlig och maximal smärta jämfört med 9 och 16 procents minskning för de som inte tog placebopillren.

– Resultaten visar att placeboeffekten kan framkallas utan bedrägeri, säger huvudförfattaren Claudia Carvalho i en pressrelease.

– Du kommer aldrig att krympa en tumör eller rensa en artär med placebo, säger Ted Kaptchuk chef för programmet för placebostudier vid Beth Israel. Men försöket visar att placebo har klinisk betydelse.

Att ta placebopiller utan en empatisk relation med vårdgivaren skulle förmodligen inte fungera, konstaterar forskarna.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Resultatet kan ju också tolkas som att de vilka inte fick den extraburken upplevde noceboeffekten! Alla informerades om placebobehandlingen och fick fortsätta sin ordinarie behandling, men hälften skulle dessutom regelbundet ta ytterligare två doser dagligen av mikrokristallin cellulosa. Det är välkänt att majoriteten av placeboeffekten handlar om konditionering precis som Kaptchuk erkänner, men författarna verkar helt förbise att även nocebo påverkas av konditionering. Kanske kontrollgruppen helt enkelt mådde sämre eftersom de uppfattade att de fick sämre vård genom att inte få mikrokristallin cellulosa… Studien ställer INTE vad vi vet om placeboeffekten på huvudet som forskarna går ut och säger i sitt PR-material. // Kommer vi få se en länk till själva studien också?

  2. Hej, relevanta kommentarer. Det framgår inte om gruppen som inte fick placebo visste att den andra gruppen skulle få det och därmed inte heller om de påverkades negativt av att inte få placebo. Vi har tyvärr inte tillgång till hela artikeln i dagsläget men undersöker saken.