Annons

Läkarord avgör effekt

Om läkaren förmedlar en tilltro till behandlingen fungerar den även om pillret är placebo.

14 jan 2014, kl 09:47
1

Placebo fungerade lika bra mot migränanfall som riktig medicin visar en nyligen publicerad studie i Science Translational Medicine.I studien ingick 66 deltagare som totalt hade 459 dokumenterade attacker under studietiden.

Under sex migränattacker fick deltagarna placebopiller eller migränmedlet Maxalt, rizatriptan. Samtidigt fick de ett budskap från läkaren som gick ut på att pillret var placebo och inte skulle fungera eller att det var migränmedicinen Maxalt och skulle hjälpa eller ett mittemellan budskap; det kan vara placebo eller riktig medicin. 

Föga överraskande blev resultatet bäst för patienter där läkaren sagt att pillret var ett migränpiller och det också stämde med verkligheten.Men försökspersonerna rapporterade lika god effekt av placebo, när läkaren påstod att det var migränmedicin, som när läkaren påstod att migränpillret var ett placebopiller. Placebobehandlingen hade alltså lika stor effekt som den riktiga medicinen beroende på beskeden från läkaren.

Forskarna påpekar dock att de inte med säkerhet kan säga om deltagarna rapporterat positivt därför att de faktiskt upplevt en förbättring eller om de påverkats av läkarens närvaro och rapporterade vad de trodde att hen vill höra. Effekten kan alltså vara en blandning av placebo och patienternas önskan att glädja läkaren.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng