50-tal drabbades av dosfel

IT-fel i dosapotekets datasystem i början av året drabbade ett 50-tal patienter. Den bedömningen gör Apoteket AB efter krav från Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

14 jan 2014, kl 11:47
0

I början av förra året gjorde Apoteket AB en lex Maria-anmälan om uteblivet läkemedel vid dosapoteket i Umeå. Händelsen rörde en äldre patient som under tolv dagar i början av mars inte fick sin vätskedrivande medicin på grund av ett IT-fel i dosapotekets datasystem.

Patienten som led av flera sjukdomar avled i hemmet innan felet upptäcktes, en läkare bedömde att missen med den vätskedrivande medicinen kan ha bidragit till att patienten avled.

Apoteket AB redogjorde i sin lex Maria anmälan för felet som helt och hållet orsakats av IT-systemfel, ingen personal medverkade till felet. Orsaken var att två läkemedel hos patienten plötsligt fått samma recipenummer.

IVO var inte nöjd med den redogörelse som Apoteket AB lämnade i maj förra året om händelsen, bland annat för att företaget inte redogjorde för hur många patienter som drabbades av systemfelet.

I den komplettering företaget nu gjort beräknar man att cirka 50 patienter berördes. Ungefär 24 drabbades av faktiska medicinavbrott, de andra patienterna fick tilläggsdoser eller läkemedel via vården.

Enligt Apoteket AB var det mycket få av de drabbade patienterna där vården gjorde bedömningen att patienten utsatts för allvarig

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng