Annons

Dosett låstes inte in – patient till sjukhus

Av okunskap låstes inte en patients dosett in i medicinskåpet, vilket resulterade i att patienten överdoserade och fick åka med ambulans till sjukhus.

8 mar 2016, kl 10:38
0

Annons

En brukare som hade en korttidsplats på ett boende och inte hade ansvar för sin egen läkemedelshantering fick av misstag tillgång till sin dosett och överdoserade.

Dosetten hade delats av legitimerad sjuksköterska och varit inlåst i medicinskåp, men under den aktuella dagen för händelsen såg personal på boendet att dosetten låg framme och lade därför upp den ovanpå medicinskåpet. Händelsen har utretts av Inspektionen för vård och omsorg och enligt en lex Maria-anmälan av händelsen låstes inte dosetten in på grund av okunskap kring läkemedelshantering.

Personal upptäckte sedan att brukaren var vinglig och verkade påverkad samt att hen strax därefter började kräkas. Dosetten hittades tom och ambulans kallades till platsen för vård av eventuell överdos.

Personen fick stanna på sjukhus över natten men uppges efter sjukhusvistelsen att må bra och har inte påverkats fysiskt av händelsen.

Ivo gör bedömningen att vårdgivaren fullgjort sin anmälningsskyldighet samt att händelsen utretts tillräckligt och avslutar därför ärendet utan krav på ytterligare åtgärder.