Annons

620 miljoner till centrumbildning

Göteborg satsar på unga forskare genom en centrumbildning i molekylär medicin.

30 okt 2014, kl 09:31
0

Annons

Flera aktörer samlar sig bakom ett nytt centrum för molekylär medicin som ska skapas inom Göteborgs universitet.

Bakom satsningen står Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som kommer att bidra med 270 miljoner till uppbyggnaden och dessa pengar ska gå till karriärtjänster för unga forskare. Göteborgs universitet bidrar med 160 miljoner och Västra Götalandsregionen med 150 miljoner. AstraZeneca finns också med i satsningen för att fortsätta sina akademiska samarbeten och bidrar med minst 40 miljoner om året i åtminstone 4 år.

– Det koncept som skapats av Göteborgs universitet, där unga forskare får kontakter både med näringslivet och den kliniska verksamheten, är ett utmärkt exempel och något som kommer att stärka landets konkurrenskraft inom life science, säger Peter Wallenberg Jr, vice styrelseordförande för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse i ett pressmeddelande.

Prioriterade forskningsområden är cancer, fetma, diabetes samt inflammatoriska samt respiratoriska sjukdomar.
– Stiftelsen satsar bara på forskning i absolut världsklass. Satsningen visar att Göteborgs universitet har sådan forskning. Vi får nu möjlighet att höja oss ytterligare ett snäpp genom att rekrytera unga internationella toppkrafter till oss. Det är väldigt roligt, säger Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet i pressmeddelandet.

Centrumbildningen ska vara i gång 2016 och satsningen omfattar tio år.