Annons
Life science-topp tar över som vd för nationalpark
Sweden bios vd Jonas Ekstrand tar från och med i höst över som vd för Tyresta nationalpark. Foto: Mikael Wallerstedt.

Life science-topp tar över som vd för nationalpark

Branschorganisationen Sweden bio:s vd Jonas Ekstrand lämnar life science och blir vd för Tyresta nationalpark.

4 jul 2019, kl 13:07
0

Djur och natur blir Jonas Ekstrands arbetsvardag från och med i höst. Då lämnar han bioteknikföretagens branschorganisation Sweden bio, där han varit verksam i åtta år, varav merparten av tiden som vd.

– Jag fick helt enkelt ett erbjudande jag inte kunde säga nej till, säger han.

Den 23 september tar Jonas Ekstrand över som vd för Tyresta nationalpark, söder om Stockholm. Men att Jonas Ekstrand erbjöds jobbet är knappast någon slump. Redan som 16-åring drog han igång det påverkansarbete som ledde till att Tyresta först blev klassat som ett naturreservat och senare blev nationalpark.

– Det känns väldigt roligt. Jag har alltid haft en stor, nästan patologisk passion för natur, särskilt för fågelskådning och botanik, säger Jonas Ekstrand.

Jonas Ekstrand är ”grön biolog” i botten och har därefter disputerat i tumörbiologi vid Karolinska institutet. Under de senaste 35 åren har han varit verksam inom life science-området på olika sätt; akademi, industri och senast som vd för Sweden bio.

Lämnar du life science-området helt nu?
– Jobbet som vd för Tyresta nationalpark är ett heltidsjobb, men jag lämnar inte life science helt och hållet utan kommer att ha någon form av uppdrag för Sweden bio, främst inom det internationella området.

Vad tar du med dig från life science-tiden till din nya tjänst?
– En slags ödmjukhet inför hur komplexa frågor kan vara och en vilja att lösa dem på bra sätt. Sedan handlar ju båda sidor om naturvetenskap, säger Jonas Ekstrand.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat tar Helena Strigård över som vd för Sweden bio från och med den 1 september. Helena Strigård är sedan två år vice vd för branschorganisationen.