Annons
Partier vill erbjuda gratis hpv-vaccinering till fler
Foto: Istock

Partier vill erbjuda gratis hpv-vaccinering till fler

Flera aktuella riksdagsmotioner föreslår kostnadsfri så kallad catch up-vaccinering mot hpv.

8 okt 2021, kl 08:27
0

Under årets allmänna motionstid inkom åtta motioner som berör vaccinering mot humant papillomvirus, hpv. Flera av motionerna handlar om att erbjuda unga kvinnor som inte fick möjlighet att vaccinera sig i skolan hpv-vaccinering senare i livet.

Hpv-vaccinering kan ge skydd även senare

Vaccinering mot hpv väntas på sikt kunna minska, eller till och med utrota, livmoderhalscancer. Sedan 2012 erbjuder regionerna alla flickor gratis hpv-vaccinering. Sedan hösten 2020 kan även pojkar få kostnadsfritt vaccin. Vaccineringen sker i årskurs fem.

I Sverige finns många tusen unga vuxna som var för gamla för att få hpv-vaccinet när programmet startade. Dessa är dock fortfarande i de åldrar då risken för att smittas av det sexuellt överförbara viruset är som störst. Forskning har visat att risken minskar efter 30 år. Vaccinet ger störst nytta före sexualdebuten, men ger även ett visst skydd senare.

Nu vill alltså flera partier att Sverige ska vaccinera kvinnor kostnadsfritt även senare i livet. I två motioner föreslår representanter från Kristdemokraterna att kvinnor bör kunna få hpv-vaccination i samband med sin första screening vid 23 eller 26 års ålder om de inte har vaccinerats tidigare. ”Viruset skulle på så sätt kunna elimineras inom en fem-sjuårsperiod”, skriver de. Motionärerna föreslår också att även kvinnor över 64 år ska erbjudas screening med cellprov för att upptäcka livmoderhalscancer i tid. Denna screening är idag begränsad till åldersspannet mellan 23 och 64 år.

Även Moderaterna tar i motionen ”Cancervård utan köer” upp frågan om hpv-vaccination. Representanter för partiet vill att regeringen ger i uppdrag att genomföra vaccination för de personer som varit för gamla för att få vaccinet i tidig ålder. ”För att få stopp på spridningen av det virus som orsakar HPV behöver kvinnor som riskerar att få livmoderhalscancer erhålla vaccination”, skriver de. Enligt förslaget ska satsningen ske inomramen för avsatta resurser till cancervården i statsbudgeten. Moderaterna vill också se en regelbunden uppföljning och utvärdering av hpv-vaccinationen.

I en motion om vaccineringsfrågor skriver även representanter från Sverigedemokraterna att hundratals cancerfall kan undvikas om många vaccinerar sig mot hpv. Partiet anser därför att riksdagen bör ge regeringen i uppgift att öka informationen om vaccinationsmöjligheten gällande hpv.

Ny satsning i Region Stockholm

I denna vecka startade Region Stockholm sin nya satsning på just sådan catch up-vaccinering mot hpv, som flera motionärer efterlyser. Satsningen innebär att personer födda mellan 1994 och 1998 som har ett kvinnligt personnummer kommer att erbjudas vaccination mot hpv i samband med screening.

– Under fjolåret har regionen i liten skala erbjudit hpv-vaccination till kvinnor födda 1994-1998 i samband med deras första screeningbesöket hos barnmorska med ett bra utfall. Vi gör nu en riktad satsning för alla kvinnor som är födda 1994-1998 och som inte ingått i det allmänna vaccinationsprogrammet. Genom att erbjuda testning och vaccination av åldersgruppen kommer vi att rädda liv genom att fler kvinnor uppnår ett starkt skydd mot livmoderhalscancer, säger Lena Sharp, avdelningschef Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, i ett pressmeddelande.

Tidigare i år uppmanade riksdagen regeringen att ta fram en handlingsplan för att helt utrota livmoderhalscancer inom fem till sju år.