Annons
Oxikodon gick om tramadol i nyförskrivning av opioider

Oxikodon gick om tramadol i nyförskrivning av opioider

Nyförskrivningen av opioider minskar något men preparatvalen följer ofta inte rekommendationerna.

18 feb 2020, kl 14:30
0

Mellan åren 2012 och 2015 gick opioiden oxikodon om tramadol i statistiken över nyförskrivning av opioidläkemedel. Detta framgår av Läkemedelsverkets nya rapport om förskrivningen av opioider i Sverige. Kartläggningen bygger på nationella hälsodataregister och ingår i Läkemedelsverkets arbete med strukturerad uppföljning av läkemedel. Den nya rapporten är delrapport ett i uppföljningen av förskrivningen av opioider.

Oxikodon blev tvåa

Ökningen för oxikodon 2012-2015 innebar att oxikodon bytte av tramadol på andraplatsen på listan över de mest förskrivna opioiderna. På första plats fanns kodein i kombination med paracetamol, som stod för mer än hälften av alla recept på nyförskrivna opioider som hämtades ut perioden.

Läkemedelsverket framhåller i rapporten att opioider är viktiga smärtstillande läkemedel i samband med kirurgiska ingrepp, vid akut smärta och vid cancersmärta. Samtidigt innebär de en risk för beroendeutveckling och det är därför viktigt att följa upp förskrivningen.

Den aktuella kartläggningen omfattar totalt åren 2006-2018. Den gäller enbart nyförskrivning, definierat som förskrivning till personer som de senaste 6,5 åren inte tidigare fått något opioidrecept. I analysen ingår drygt 600 000 patienter i åldrarna 18-64 år. Cancerpatienter ingår ej eftersom behandling av cancersmärta skiljer sig från annan smärtbehandling

Svag nedgång

Under perioden minskade den totala opioidförskrivningen något, mätt i antal förstagångsrecept. År 2006 hämtade 412 000 personer ut ett sådant recept och 2018 var motsvarande siffra 395 690.

Mätt i total läkemedelsmängd, omräknat till så kallade morfinekvivalenter, var förskrivningsnivån dock oförändrad.

En viktig fråga för kartläggningen är också om läkare och tandläkare håller sig inom rekommendationerna när det gäller vilka diagnoser de skriver ut opioider för. Enligt Läkemedelsverkets undersökning är svaret på den frågan generellt sett ja.

– Nyförskrivning av opioider sker till stor del för kortvarig smärta efter operation och smärtlindring vid frakturer, säger i ett pressmeddelande Carola Bardage, apotekare och docent vid Läkemedelsverket som arbetat med rapporten.

Preparatval studeras

Läkemedelsverket kartlägger även preparatvalen och hur de förändras. Att tramadol minskat och oxikodon minskat lika mycket stämmer med de flesta regioners rekommendationer om postoperativ smärta.

Något som däremot kan förvåna är oxikodonförskrivningens storlek i relation till förskrivningen av morfin. Morfin är nämligen numer förstahandsläkemedel vid akut svår smärta i de flesta regioners rekommendationer och oxikodon rekommenderas i andra hand. I bland annat Region Stockholm är motiveringen att oxikodon verkar ha en något högre beroenderisk än morfin.

Ändå var nyförskrivningen av oxikodon var så mycket högre än förskrivningen av morfin.

Även den höga förskrivningen av kodein/paracetamol och tramadol är, framhåller rapporten, ”intressant att fortsätta följa”. Detta eftersom de tillsammans stod för en majoritet av nyförskrivningen under granskningsperioden samtidigt som majoriteten av Sveriges regioner 2019 varken rekommenderar tramadol eller kodein.

Läkemedelsverket har ingen säker förklaring till förskrivningsmönstren, men skriver att prisbild och marknadsföring kan ha påverkat.

I delrapport nummer två som ska komma senare i vår kommer Läkemedelsverket att rapportera om långtidsanvändning och beroendeutveckling när det gäller opioider på recept.

Carola Bardage vid Läkemedelsverket påpekar dock att kartläggningarna inte ger hela opioidbilden:

– Den här rapporten handlar om den lagliga förskrivningen av opioider, samtidigt vet vi att det finns en betydande illegal införsel av till exempel tramadol.