Annons
Nya data ledde till beslutet om pneumokockvaccin
Foto: Istock

Nya data ledde till beslutet om pneumokockvaccin

Enligt en förnyad analys kommer vaccineringen av alla 75-åringar att bli kostnadseffektiv.

22 sep 2021, kl 09:13
0

Hösten 2022 inför Sverige avgiftsfri vaccination mot pneumokocker för alla 75-åringar samt för medicinska riskgrupper. Det framgår av budgetpropositionen för 2021 där regeringen har avsatt 40 miljoner kronor per år i statsbidrag till ett sådant vaccinationsprogram.

Vägen fram till detta beslut har inte varit alldeles enkel. Redan 2016 utredde Folkhälsomyndigheten frågan. Men då saknades det enligt myndigheten tillräckligt med kunskap om vilken effekt ett sådant program kan ha när det gäller äldre.

Det var bland annat oklart hur det då relativt nya barnvaccinationsprogrammet mot pneumokocker skulle påverka smittspridningen till äldre. Andra kunskapsluckor gällde vaccinernas skyddseffekt samt vilka pneumokockstammar som orsakar mest problem bland äldre i Sverige.

Vaccination mot pneumokocker i flertalet regioner

Vid den tidpunkten rekommenderade Folkhälsomyndigheten därför gratis vaccination mot pneumokocker enbart för personer i medicinska riskgrupper, från två års ålder och uppåt. De flesta, men inte alla, regioner införde sedan dock ändå kostnadsfritt pneumokockvaccin både för riskgrupper och personer från 65 år.

Riksdagen

I december 2020 gjorde så riksdagen, på initiativ av socialutskottet, ett så kallat tillkännagivande till regeringen. Riksdagen uppmanade regeringen att snarast införa avgiftsfri vaccination för personer som är 75 år och äldre samt för medicinska riskgrupper i hela landet. Åldersgränsen sattes vid 75 år eftersom det då hade kommit data som enligt Folkhälsomyndigheten talade för att det är först från denna ålder som insatsen är kostnadseffektiv för samhället.

Folkhälsomyndigheten fick i uppdrag att uppdatera sitt tidigare underlag och presenterade resultatet i april i år.

Nya data finns

Tack vare nya data är kunskapsluckorna inte lika stora längre. Bland annat finns erfarenheter från Storbritannien, Tyskland och några andra länder som infört pneumokockvaccin i program för äldre. Där tyder resultaten enligt Folkhälsomyndigheten på att ”vaccinerna ger ett visst begränsat skydd” mot både lunginflammation och andra pneumokockinfektioner hos äldre.

Folkhälsomyndighetens sammanvägda bedömning är att det nya vaccinationsprogrammet kommer att minska sjukdomsbördan och kan bedömas som kostnadseffektivt.

Det 23-valenta (skyddar mot 23 bakteriestammar) vaccin som kommer att användas i Sverige har enligt aktuella data en genomsnittlig skyddseffekt på 40-60 procent hos dem som är 75 år eller äldre. Skyddet sjunker med tiden, men det är ännu inte fastställt om det kommer att behövas påfyllnadsdoser.

I underlaget framhåller Folkhälsomyndigheten också att nya vacciner med brett och mer långvarigt skydd sannolikt kommer om några år.