Annons
Annons om TBE-vaccin var inte stötande
Allt fler fästingar bär på och sprider TBE-smittan.

Annons om TBE-vaccin var inte stötande

En person anmälde annonsen för “skrämselpropaganda”, men IGN bedömer att den inte är oetisk eller stötande.

21 sep 2021, kl 14:45
0

Annons

En privatperson ansåg att en annons om TBE-vaccinering innehöll ”skrämselpropaganda” och anmälde därför det ansvariga företaget till Informationsgranskningsnämnden, IGN. Men nämnden anser inte att kampanjen är oetisk eller stötande och ger inte företaget någon anmärkning.

Följde rekommendationer om TBE-vaccinering

Under en reklamkampanj för TBE-vaccinering annonserade företaget Bavarian nordic A/S i Göteborgsposten. Kampanjen uppmanade personer i Västra Götalandsområdet att vaccinera sig mot den fästingburna hjärnhinneinflammationen TBE.

I annonsen fanns en röd och svart stiliserad fästing mot en blå bakgrund, samt fraserna ”Tillbringar du mycket tid utomhus?” och ”Ett bett räcker.” Läsaren hänvisades även till att gå vidare och läsa mer information. Denna utformning av annonsen fick en privatperson att reagera.

I ett klagomål till IGN skriver anmälaren att företaget ”basunerar ut ett skrämselbudskap” om att det räcker med att gå utanför dörren för att bli biten av en fästing. Hen anser att uttrycken om att tillbringa tid utomhus och att det räcker med ett bett i kombination med utformningen av annonsen kan göra att människor övervärderar risken för att bli sjuk. Anmälaren påpekar att hen inte är emot själva vaccineringen, utan annonsens utformning.

Företaget har dock svarat att påståendena i annonsen är sakligt korrekta och även överensstämmer med vad Västra Götalandsregionen och Folkhälsomyndigheten rekommenderar gällande risker och vaccinering mot TBE.

Annonsen inte oetisk

IGN tycker inte att frågan ”Tillbringar du mycket tid utomhus?” strider mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vilka som bör ta vaccin mot TBE. Detta eftersom kampanjen riktar sig till läsare i ett område med en hög risk för fästingar.

Inte heller påståendet ”Ett bett räcker” är felaktigt anser IGN. Även om andelen av alla fästingar som bär på TBE-viruset är låg, så räcker det med ett bett från ”fel fästing”, skriver nämnden i sitt beslut.

IGN konstaterar att det finns ett stort värde i att personer som befinner sig i områden med hög smittrisk vaccinerar sig mot TBE, eftersom en person som blir smittad löper en risk för allvarlig neurologisk sjukdom. Med anledning av detta samt en samlad bedömning av hur den aktuella kampanjen är utformad, anser IGN inte att annonsen är oetisk eller stötande. Företaget slipper därmed anmärkning.