TBE-vaccin blir gratis för barn i Region Uppsala

TBE-vaccin blir gratis för barn i Region Uppsala

Region Uppsala inför som andra region i landet kostnadsfria vaccinationer för barn mot fästingsmittan.

28 jan 2021, kl 15:48
0

Annons

TBE-vaccin blir nu gratis för barn i åldrarna 3-18 år i Region Uppsala. Det beslutade regionstyrelsen vid sitt senaste möte. Beslutet ska även fastställas av regionfullmäktige.

Region Uppsala blir den andra regionen i Sverige som gör TBE-vaccin kostnadsfritt för denna åldersgrupp. Först ut var Region Sörmland som genomförde sitt beslut 2018.

TBE-vaccin skyddar mot den fästingburna hjärnhinneinflammationen TBE, som de senaste åren ökat på många håll i Sverige. En ökning som beror på att fästingarna blivit fler, till följd av ett väder som varit gynnsamt för fästingarna och deras fortplantning.

Under fjolåret minskade antalet TBE-fall dock något jämfört med de tre föregående åren enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Många diskussioner om TBE-vaccin

Efter Region Sörmlands införande av gratis vaccin för barn har flera andra regioner diskuterat att göra samma sak. En sådan diskussion fördes bland annat i Region Stockholm som dock avstod på inrådan av en hälsoekonomisk analys från Folkhälsomyndigheten. Gratis TBE-vaccination var enligt hälsoekonomerna inte kostnadseffektivt.

När Region Uppsala nu tar steget, sker det efter en diskussion som pågått sedan våren 2020 då S först lade fram förslaget. Införandet beräknas, enligt SVT Nyheter, kosta regionen mellan sju och åtta miljoner kronor.

– TBE kan ge allvarliga men, men idag är vaccinationen ganska dyr. För en familj med tre barn kan det bli fråga om många tusenlappar, säger regionrådet Vivianne Macdisi (S), till SVT.

– Vi förebygger allvarlig sjukdom. Det är kostnadseffektivt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng