Djurhållning granskas för att minska smittorisk
Foto: Istock

Djurhållning granskas för att minska smittorisk

Jordbruksverket och SVA får ett regeringsuppdrag för att förebygga smittspridning mellan djur och människor.

28 jan 2021, kl 11:45
0

Annons

Regeringen kommer denna vecka att ge Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i uppdrag att granska svensk djurhållning. Syftet är att minska risken för uppkomst och spridning av smittor mellan djur och människa, så kallade zoonoser. Uppdraget har sin utgångspunkt i smittspridningen av coronaviruset inom och mellan svenska minkbesättningar.

Baserat på erfarenheter från coronapandemin ska Jordbruksverket och SVA analysera och redogöra för vilka smittskyddstrukturer som finns inom svensk djurhållning. De ska även granska hur beredskapen inför framtiden ser ut. Myndigheterna ska föreslå ytterligare insatser och förebyggande åtgärder för att minimera risken för framtida utbrott av zoonotiska smittor.

På en presskonferens under gårdagen sa landsbruksministern Jennie Nilsson att det är viktigt med ett fokus på nutid, men att vi också måste ha ett längre perspektiv i de här frågorna.

– Vi har generellt sett ett väldigt gott djurhälsoläge i Sverige men det betyder inte att vi är förskonade från sjukdomar. Vi har ett bra utgångsläge, men vi kan alltid lägga i en högre växel för att bespara djur och människor lidande och sjukdom, sa hon under presskonferensen.

Uppdraget ska redovisas till regeringen den 28 februari 2022.

På presskonferensen meddelandes också att uppfödningen av minkar i Sverige stoppas under hela 2021.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng