Annons
Även hormonspiral fungerar som akut p-metod
Hormonspiral (t.v.) och kopparspiral. Foto: istock

Även hormonspiral fungerar som akut p-metod

Att sätta in en hormonspiral efter oskyddat samlag förhindrade oönskad graviditet i ny studie.

28 jan 2021, kl 10:18
0

De akuta preventivmedel som i dag står till buds är så kallade dagen-efter-piller eller att sätta in en kopparspiral. Kopparspiralen ska sättas in inom fem dygn efter samlaget och påverkar då miljön i livmodern så att ingen befruktning sker. Men forskare vid University of Utah health i USA föreslår efter en studie att även hormonspiral läggs till akutmetoderna.

Forskarna anser att det behövs fler alternativ för kvinnor som vill förhindra graviditet efter ett oskyddat samlag eller om den använda preventivmetoden fallerat. I studien såg de att insättning av hormonspiral inom fem dygn förhindrade graviditet lika bra som kopparspiral. Båda spiraltyperna gav ett mer effektivt skydd än det som brukar anges för dagen-efter-piller.

Den randomiserade studien, enligt forskarna själva den första i sitt slag, har publicerats i New England journal of medicine.

Randomiserad studie

De två märken av hormonspiraler som forskarna testade innehåller båda det syntetiska gestagenhormonet levonorgestrel. Under de tre år som studien pågick tackade över 700 kvinnor vid någon av sex kliniker i Utah ja till att medverka. Deltagarna var 18-35 år, hade en regelbunden menscykel och negativa graviditetstest. De hade haft oskyddat samlag under de senaste fem dygnen och ville ha hjälp att förebygga graviditet.

Deltagarna randomiserades till antingen koppar- eller hormonspiral. Efter en månad var ingen av de 321 som fått kopparspiral gravida. Bland de 317 som fått hormonspiral blev en kvinna gravid.

Risken för graviditet med någon av spiraltyperna som akut preventivmedel beräknades till mellan 0,1 och 0,3 procent. Enligt forskarna ligger motsvarande risk med dagen-efter-piller på omkring två procent.

I både hormonspiral- och kopparspiralgruppen fick omkring fem procent biverkningar som gjorde att de sökte vård inom en månad efter insättandet.

Användbart alternativ

Forskarna menar att resultatet av studien visar att hormonspiral bör läggas till bland de akuta preventivmetoder som vården erbjuder. De påpekar också att de spiraler som sätts in sedan skyddar mot oönskad graviditet i flera år.

– Jag räknade med att hormonspiral skulle fungera även som akut preventivmedel, men jag blev förvånad över att den fungerade lika bra som kopparspiral, säger läkaren Lori Gawron, en av forskarna bakom studien, i ett pressuttalande.

– Resultatet är viktigt eftersom det kan ge människor fler möjligheter både när det gäller akuta och långsiktiga preventivmetoder.