Högsta talen någonsin <br>av insjuknade i TBE
Allt fler svenskar drabbas av fästingsmittan TBE.

Högsta talen någonsin
av insjuknade i TBE

Under förra året diagnostiserades närmare 400 personer med den fästingburna sjukdomen, vilket är rekord.

14 mar 2018, kl 09:00
3

Annons

Under 2017 rapporterades 391 personer med TBE (tick borne encephalitis) i Sverige. Den siffran innebär en ökning med 64 procent jämfört med året innan, då antalet fall var 238. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Varför det skedde en så stor ökning vet vi inte säkert, men det finns några troliga orsaker, berättar Marika Hjertqvist, epidemiolog på myndigheten.

– Förmodligen var vädret mycket bra för fästingarna, då det inte var för torrt. Men det finns även andra faktorer som har betydelse för spridningen av TBE, säger hon.

Rådjurspopulationen spelar stor roll för fästingarna. Rådjuren har blivit fler och finns närmare människor. Smågnagare är viktiga för viruscirkulationen i naturen. Storleken på de populationerna kan därför också ha betydelse för hur många människor som smittas varje år. Ökningen beror med största sannolikhet inte på bättre diagnostiseringsmetoder eller den typen av faktorer, säger Marika Hjertqvist.

Den kraftiga ökningen 2017 kommer förmodligen sticka ut som ett undantag. Men sedan 80-talet ses även en kontinuerlig ökning.

– Ja, vi ser en ökande trend med sju procent varje år, säger Marika Hjertqvist. Det finns inga säkra förklaringar till det. Men förmodligen beror det i alla fall delvis på att rådjursstammen har ökat och på klimatförändringen. Fästingsäsongen har blivit längre.

TBE kan orsaka hjärnhinne- eller hjärninflammation eller både och. De flesta som infekteras blir friska efter några dagar, men några blir allvarligt sjuka. TBE är en anmälningspliktig sjukdom och alla fall anmäls till Folkhälsomyndigheten. Myndigheten rekommenderar de som är permanent- eller sommarboende i riskområden, som till exempel Upplands och Södermanlands skärgårdar och kring Mälaren, och de som är ute mycket i naturen i de utsatta områdena, att vaccinera sig.

Tycker ni att folk vaccinerar sig tillräckligt?
– Eftersom fallen av TBE hela tiden ökar så är det klart att det finns ett behov av att fler vaccinerar sig, säger Marika Hjertqvist. Vi har ingen statistik över hur många eller vilka som vaccinerar sig mot TBE.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Viktig fråga, fr.a som alltfler insjuknar. Detsamma gäller bortelia (plus 5-6 varianter).
    LMV borde göra ett reportage och vaccinforskningen. För en 10 år sen talades om en nära förestående kombinationsvaccon TBE/borterelia. Vart tog det vägen? Var står man idag?

  2. Som barn hade jag hjärnhinneinflammation, som tur var fick jag inga bestående men. I höstas blev jag biten av en fästing och jag fick givetvis panik, skyndade till vårdcentralen för att be om ett TBE test men fick svaret att de inte gör tester på “begäran”. Dessutom ger ett eventuellt test ingen indikation på smitta efter så kort tid. Fick efter några dagar en stor rodnad och feber så gick jag tillbaka men fick samma svar.
    Jag förstår att man inte kan be om vilka tester som helst i ett land som har en sjukvård som är finansierad av skattemedel men frågan är var går gränsen för vad man som patient kan begära/kräva? Det slutade med att jag i desperation skaffade ett så kallat hemmatest: https://www.quicktest.se/produkt/borreliatest/ och mycket riktigt så visade det sig att jag hade oturen att ha borrelia bacterium i blodet!
    Gick tillbaka till vårdcentralen och visade testet och först då gjordes det ordentliga tester.. fick sedan antibiotika. Ska man verkligen behöva köpa tester på nätet som kanske inte ens funkar för att få uppmärksamhet?
    Så, nu har jag fått det ur mig :/. Tack för en bra webbsida med massor av bra info! 🙂