Annons

Läkemedelsverket vill ha patientrapportering

Resultatet från projektet med patientrapportering av biverkningar i Uppsala har övertygat Läkemedelsverket om att det bör införas nationellt.

20 okt 2006, kl 15:57
0

Utvärderingen av projektet med patientrapportering av läkemedelsbiverkningar som pågått i Uppsala sedan ett år tillbaka är nu klar. Efter att under många år argumenterat mot detta har nu myndigheten ändrat ståndpunkt och föreslår att möjligheten införs.

– Vi har konstaterat att kvaliteten på rapporterna och den information vi får är bra, säger Gunilla Sjölin Forsberg, enhetschef på Läkemedelsverkets biverkningsenhet.

– Detta gäller åtminstone i projektet och därför har vi i samråd med ledningen sagt att vi ska försöka genomföra det här nationellt.

Integritetsfrågan måste lösas

Men innan man inför nationell patientrapportering behöver en del juridiska frågor lösas, bland annat möjligheten att föra register på konsumenter. Datainspektionen är nu ombedd att titta på hur det kan lösas.

– Vi måste kunna identifiera enskilda rapporter bland annat i syfte att undanröja möjligheten till dubbelrapportering. Givet att de rättsliga frågorna kan lösas är ledningen positiv, säger Gunilla Sjölin Forsberg.

I konsumentrapporter finns möjligheter att andra faktorer speglas än i de professionella, menar hon.

– ?Medication error? kan vara sådant som man lättare ser i dessa. Till exempel att man tar sin medicin felaktigt eller inte medicinerar adekvat.

– Patienter kan tänkas lite mer förutsättningslöst rapportera upplevda biverkningar. Då kan också udda reaktioner som man kanske ur mekanistisk synvinkel inte riktigt kan koppla ihop som en biverkan av ett läkemedel dyka upp i dessa rapporter.

Håller kvalitet

Utvärderingen har gjorts på 100 rapporter för att utvärdera kvaliteten i dem, det vill säga om de håller sådan kvalitet att man kan göra sambandsanalyser. Och det gör de alltså. Däremot behövs det många fler rapporter.

Om integritetsfrågorna kan lösas räknar Gunilla Sjölin Forsberg med att patientrapporteringen kan komma igång nästa år.

Läkemedelsverket anser också att sjuksköterskor ska börja med rapportering av biverkningar. Den frågan ligger nu hos Socialstyrelsen. Där tittar man på om det behövs förändringar i föreskrifterna.