Recip lämnar Lif efter övertramp

Recip, som fällts flera gånger av läkemedelsindustrins granskningsorgan för sin marknadsföring av ett B-vitaminpreparat, lämnar nu Läkemedelsindustriföreningen.

20 okt 2006, kl 16:10
0

Inte mindre än sju gånger har Recip fått sin marknadsföring för B-vitaminpreparatet TrioBe fälld i industrins egna granskningsorgan IGM och NBL.

– Vi höjde nyligen avgiften vid upprepad förseelse, men det räcker inte. Ett alternativ är uteslutning ur Läkemedelsindustriföreningen även om det inte prövats. Men Recip har själva begärt utträde ur Lif, säger Richard Bergström, Lif:s vd.

Det behövs andra sanktioner mellan ytterligheterna enbart avgift å ena sidan och uteslutning å den andra, tror han, för att komma åt företag som systematiskt bryter mot reglerna.

– En idé är att kunna gå in och granska rutinerna hos företag som upprepar förseelser mot informationsreglerna.
Framåt årsskiftet hoppas han kunna presentera fler detaljer.

Att Recip begärt utträde ur Lif bekräftas av företagets vd, Lars Backsell. Även om han anser att hanteringen av TrioBe varit felaktig är det inte enda skälet till att man nu går ur Lif.

– Det är ju främst en organisation för företag med stor forskningsdel, medan andra frågor som produktionen till exempel är viktigare för oss.

– Men vi har också under senare år varit frågande inför IGM:s och NBL:s arbete. Den typen av forum har nog också tjänat ut sitt syfte nu när Läkemedelsverket så påtagligt tagit över.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng