Annons
Hpv-vaccin lika säkert för pojkar som för flickor

Hpv-vaccin lika säkert för pojkar som för flickor

Forskare har gjort den första stora uppföljningen av hpv-vaccinernas säkerhet för pojkar och män.

6 nov 2020, kl 15:37
0

Säkerhetsprofilen för hpv-vaccin har kartlagts av forskare vid universitet i Bologna, Italien. Forskarna hade fokus på vaccinets säkerhet för pojkar.

Bakgrunden till detta är att cancerförebyggande vaccinering mot humant papillomvirus, hpv, från början riktades enbart till flickor. Det berodde på att ett huvudsyfte med vaccineringen är att förebygga hpv-relaterad livmoderhalscancer. När vaccinet enbart gavs till flickor kunde säkerhet och effekt hos pojkar av naturliga skäl inte studeras.

Men hpv-infektion kan även bidra till ett flertal andra cancersjukdomar som kan drabba både kvinnor och män. Och dessutom blir den förebyggande effekten mot livmoderhalscancer ännu starkare om både kvinnor och män är vaccinerade. Därför inför allt fler länder hpv-vaccinering även för pojkar. I Sverige är det premiär för vaccineringen av pojkar nu under höstterminen 2020.

Det finns i dag tre hpv-vacciner på marknaden. För att bredda kunskapen om dem har nu forskarna i Bologna  undersökt biverkningsdata om pojkar som fått hpv-vaccin.

”Så vitt vi vet är detta en av de första studierna som fokuserar på att utvärdera hpv-vacciners säkerhetsprofil för pojkar och män”, skriver forskarna i studien som har publicerats av British journal of clinical pharmacology.

Jämförde säkerheten för hpv-vaccin

Forskarna använde data från det amerikanska systemet för biverkningsrapportering av vacciner (US vaccine adverse event reporting system). De gick igenom samtliga 5 493 rapporter om biverkningar av hpv-vaccin som registrerades i systemet mellan 1 januari 2006 och 30 september 2018. Rapporterna gällde såväl flickor och kvinnor som pojkar och män.

Forskarna analyserade rapporterna och jämförde säkerhetsprofilen hos flickor och pojkar. Dessutom jämförde de pojkars biverkningar av hpv-vaccin med pojkars biverkningar av andra vacciner.

Den övergripande slutsatsen var att biverkningsprofilen bland pojkar och flickor är snarlika varandra och att vaccinet är säkert för båda könen.

Flertalet av rapporterna handlade om lindriga biverkningar som yrsel och rodnad på injektionsstället. Endast 6,4 procent av rapporterna bedömdes handla om allvarliga biverkningar. Den vanligaste allvarliga biverkningen var svimning. Både pojkar och flickor kan, enligt studien, svimma i samband med vaccineringen och den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA rekommenderar därför vårdpersonal att låta den som ska vaccineras ligga ned.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng