Annons

Läkemedelskommittéerna föreslås bli frivilliga

Slopa lagen om läkemedelskommittéer och låt regionkommunerna själva bestämma hur de vill organisera arbetet. Det föreslår ansvarskommittén i sitt slutbetänkande.

21 mar 2007, kl 15:30
0

Sedan 1996 är det lag på att landstingen ska ha läkemedelskommittéer. Den lagen behövs inte längre anser ansvarskommittén som nu lagt sitt slutbetänkande om hälso- och sjukvårdens framtida organisation. Kommittén föreslår att regionala kunskapscentrum ska integrera all kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården, även den farmakologiska. Den detaljstyrning som nu regleras i lag behövs inte. I stället ska det vara upp till de regionkommuner, som utredningen förslår ska ersätta dagens landsting, att avgöra hur de vill organisera arbetet på läkemedelsområdet.


Karin Lendenius, chef för Läkemedelsenheten i Västra Götalandsregionen ser inte några problem med det förslaget.
? Utredningen pekar tydligt på att läkemedel är en del i den samlade sjukvården. Och det håller jag med om.
Genom att slopa lagregleringen öppnas möjligheter att arbeta på ett annat sätt, tycker hon.
? Den tvingande lagen tillkom i en annan värld, då läkemedlen fortfarande sågs som en ?fri nyttighet? som betalades av staten. Så är det inte längre.


Ola Ohlsson, ordförande i Läkemedelsrådet i Region Skåne ser dock faror med förslaget.
? Jag tycker det är klåfingrigt att ge sig på något som fungerar bra. Det behövs en lag som styr upp och uppmärksammar det här tror jag.
Om läkemedelskommittéerna blir frivilliga finns det risk för att läkemedelsfrågorna kommer i skymundan befarar han.
Ola Ohlsson håller med om att läkemedelskommittéerna ska integreras i de regionala kunskapscentrum utredningen föreslår.
? Men så arbetar vi ju redan om man är någorlunda vettig.




Frågan om läkemedelskommittéerna är en ?detaljfråga? i den omfattande utredning som utredaren Mats Svegfors lämnade till regeringen i slutet av februari.


Ett av huvudförslagen är att stärka statens roll för att normera och följa upp hälso- och sjukvården. Därför vill man till exempel att de fyra myndigheterna Läkemedelsförmånsnämnden, Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk utvärdering och Socialstyrelsen bättre samordnar sitt arbete. Förslaget är att Socialstyrelsen får uppdraget att samordna arbetet med kunskapsutveckling och kunskapsförmedling i vård och omsorg och att de övriga tre myndigheterna bistår Socialstyrelsen i det arbetet.


Idag är Socialstyrelsen också tillsynsmyndighet, något utredningen anser bör läggas ut på länsstyrelserna. Utredarna vill göra en tydlig gränsdragning mellan kunskapsstyrning och tillsyn