Annons
Han ska utreda prismodell för läkemedel

Han ska utreda prismodell för läkemedel

Regeringen ser över prissättningen av läkemedel. Toivo Heinsoo, tidigare landstingsdirektör i Stockholms läns landsting får uppdraget att utreda dagens prismodell.

17 nov 2016, kl 12:37
1

Annons

Toivo Heinsoo.

Den sedan tidigare aviserade utredningen om prismodellen för läkemedel är nu sjösatt. Ett regeringsbeslut i dag torsdag innebär en övergripande översyn av dagens system för finansiering, subvention och prissättning av läkemedel.

Toivo Heinsoo, tidigare landstingsdirektör i Stockholms läns landsting har utsetts till särskild utredare. Han ska bland annat analysera och ta ställning till om nuvarande system med särskilt statsbidrag för läkemedel inom förmånen fungerar bra eller om det bör förändras.

I uppdraget ingår också att analysera hur finansieringssystemet för läkemedel kan effektiviseras och göras mer förutsägbart och tydligt för stat och landsting. Förslagen i finansieringsdelen ska lämnas ihop med förslag för subventions- och prissättningssystem.

Målet med översynen är enligt regeringen ett mer samhällseffektivt system för användande av läkemedel och en mer jämlik vård.

– Läkemedel är en central del av en modern sjukvård. Vi måste säkerställa att våra system för finansiering och prissättning bidrar till att patienter kan få tillgång till effektiva läkemedel till en rimlig kostnad för samhället, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström, i ett pressmeddelande.

Toivo Heinsoo var landstingsdirektör i Stockholms läns landsting mellan åren 2011 och 2016. Dessförinnan var han utvecklingsdirektör inom landstinget.

Toivo Heinsoo har tidigare utrett vårdval i primärvården och vårdgaranti, samt rehabiliteringsgarantin och övergångsregler för taxeläkare.

Utredningen om prissättningen för läkemedel ska delredovisas senast den 1 december 2017 och slutredovisas senast den 1 december 2018.

I samband med att utredningen presenterades gavs också Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga hur regelverket för läkemedelsförsörjning tillämpas utifrån dagens hälso- och sjukvård. Det uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2017.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Förr var det faktiskt Apoteket AB, som satte läkemedelspriserna. Minns att svenska läkemedelsföretag fick lite högre priser, som draghjälp för exporten och det berättades öppet om det, så ingen hemlis alltså.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng