Annons
Reumamedel effektivt mot autoimmun artärsjukdom

Reumamedel effektivt mot autoimmun artärsjukdom

Under 50 år har jättecellsarterit behandlats nästan uteslutande med kortison. Nu kan en ny behandling vara inom räckhåll.

16 nov 2016, kl 13:00
0

Aladdin Mohammad.

Ungefär 800 svenskar drabbas årligen av den autoimmuna sjukdomen jättecellsarterit, även kallad temporalisarterit. Sjukdomen drabbar personer 50 år eller äldre och innebär att det egna immunförsvaret orsakar inflammationer i artärerna i främst huvud och nacke, med smärta och risk för blindhet och stroke som följd.

Behandlingen har hittills bestått av kortison under långa perioder, ibland upp till fem år, med biverkningar som benskörhet, diabetes, viktökning och högt blodtryck.

En ny fas III-studie som nyligen presenterades på reumatologikongressen ACR i Washington i USA visar dock att substansen tocilizumab, som bland annat ingår i reumaläkemedlet Roactemra, har god effekt som kombinationsbehandling med kortison.

I den dubbelblinda placebokontrollerade studien ingick 251 patienter med jättecellsarterit som antingen fick behandling med en kombination av tocilizumab och kortison eller kortison och placebo. Studien genomfördes på 76 olika kliniker i 14 länder och pågick i ett år.

Mer än hälften, 56 procent, av de patienter som fick kombinationsbehandling uppnådde efter den tiden kortisonfri remission, det vill säga inga tecken på sjukdom ett år efter studien inleddes och utan pågående behandling. Motsvarande siffra var 14 procent i gruppen som enbart fick kortison.

Aladdin Mohammad är docent och överläkare i reumatologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund och har varit huvudprövare för en del av studien. Han tycker att resultaten är mycket intressanta.

– Detta är en historisk händelse och första möjligheten för dessa patienter att få en behandling med betydligt mindre kortison som både har god effekt och som håller sjukdomen i schakt över längre tid, säger Aladdin Mohammad.

Han påpekar dock att resultaten måste följas upp under längre tid och behandlingen testas i klinisk vardag, men tror att resultaten kommer att ha effekt på hur sjukdomen behandlas i framtiden.

– Jag tror att detta kommer att synas i flera guidelines världen över. Däremot tror jag inte att man helt kommer att sluta behandla med kortison. Kombinationsbehandling med tocilizumab kan däremot korta behandlingstiden dramatiskt vilket är positivt med tanke på de biverkningar kortison medför, säger Aladdin Mohammad.

Tocilizumab är en humaniserad monoklonal antikropp som sedan 2009 är godkänd i EU för behandling av reumatoid artrit hos vuxna och vissa artrittillstånd hos barn. Antikroppen hämmar receptorn för den inflammationsdrivande cytokinen IL-6, vilket minskar inflammationen i leder.

Enligt Roche, som markandsför Roactemra, är planen att skicka in en ansökan om till EMA om godkännande av läkemedlet även för jättecellsarterit inom kort.

– Om allt går enligt plan förväntar vi oss ett godkännande mot slutet av 2017, säger Margareta Olsson-Birgersson, medicinsk chef på Roche.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng