Annons
Pandemin skapar global brist på RA-läkemedel

Pandemin skapar global brist på RA-läkemedel

Läkemedlet tocilizumab är godkänt mot reumatoid artrit, men har fått stor användning mot covid-19.

19 aug 2021, kl 11:45
0

Läkemedelsföretaget Roche har gått ut med information om att det kommer att bli en global brist på läkemedlet Actemra/Roactemra (tocilizumab) de närmaste månaderna. Det är i dag ett befintligt läkemedel godkänt mot reumatoid artrit, men anses också vara en potentiell behandling mot covid-19. Efter Roches pressmeddelande har även Världshälsoorganisationen WHO uttryckt sin oro för bristen.

Ökad efterfrågan på tocilizumab

Trots att tocilizumab inte är godkänt mot covid-19 används det i stor utsträckning i behandling av sjukdomen vilket är orsaken till bristen. Efterfrågan på läkemedlet har ökat till oöverträffade nivåer globalt på grund av att det i stor utsträckning har använts för att behandla patienter med svår eller kritisk Covid-19, skriver Roche i ett pressmeddelande. Under 2021 har företaget ökat sina leveranser av läkemedlet med 100 procent jämfört med före pandemin vilket har lett till begränsningar i både tillverkningskapaciteten och råvaruförsörjningen.

WHO rekommenderar sedan i juni att läkemedlet ska användas som behandling av svår covid-19. Tocilizumab kan, tillsammans med syrgas och kortikosteroider, spela en nyckelroll för att minska dödligheten och behovet av respiratorvård bland svårt sjuka patienter, skriver organisationen i ett pressmeddelande. Nu uppmanar WHO, tillsammans med det globala hälsoinitiativet Unitaid, läkemedelsföretaget att säkerställa en rättvis fördelning av läkemedlet i alla länder, inklusive låg- och medelinkomstländer.

WHO eftersöker också intresseanmälningar från andra läkemedelsföretag för att utöka antalet tillverkare av läkemedlet och därmed kunna öka de globala leveranserna.

Även i Sverige råder en brist på tocilizumab. Enligt Läkemedelsverkets lista över restnoteringar är det en pågående brist av substansen i förfyllda injektionspennor som startade den 2 augusti och väntas pågå till den 19 september. Det finns också en prognos för en kommande brist av substansen i förfyllda sprutor från och med den 5 september som väntas pågå till den 8 oktober.

Granskning pågår hos EMA

Tocilizumab har i flera studier visat en liten men statistiskt signifikant minskning av dödlighet i covid-19. Det anses vara en potentiell behandling för covid-19 på grund av att det kan blockera interleukin-6, ett ämne som produceras av kroppens immunsystem som svar på inflammation och som spelar en viktig roll vid covid-19.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA påbörjade nyligen en granskning av användning av tocilizumab mot covid-19, vilket Läkemedelsvärlden har rapporterat om. I USA har tocilizumab fått en nödgodkännande för patienter med covid-19 som vårdas på sjukhus och redan behandlas med kortikosteroider och är i behov av syrgas eller vård i respirator.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng