Annons
IL-6-hämmare mot svår covid-19 granskas av EMA
Coronavirus. Foto: CDC.

IL-6-hämmare mot svår covid-19 granskas av EMA

I studier har tocilizumab visat en liten men statistiskt signifikant minskning av dödlighet i sjukdomen.

16 aug 2021, kl 16:21
0

Annons

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har påbörjat en utvärdering av det antiinflammatoriska läkemedlet Roactemra (tocilizumab) för användning hos sjukhusvårdade vuxna med svår covid-19. Granskningen gäller personer som redan får behandling med kortikosteroider och behöver syrgas eller vård i respirator.

Roactemra är ett befintligt läkemedel godkänt mot reumatoid artrit. Det anses vara en potentiell behandling för covid-19 på grund av att det kan blockera interleukin-6, ett ämne som produceras av kroppens immunsystem som svar på inflammation och som spelar en viktig roll vid covid-19.

För närvarande finns ansökningar om godkännande som behandling mot covid-19 för tre läkemedel, varav Roactemra är ett. De andra två är Olumiant (baricitinib) och Kiniret (anakinra).

EMA:s expertkommité CHMP kommer nu att göra en extra snabb bedömning av de uppgifter som lämnats in i ansökan inklusive resultat från fyra stora randomiserade studier som har gjorts på patienter som är inlagda på sjukhus för svår covid-19. CHMP:s rekommendation kommer att skickas till EU-kommissionen som sedan tar det formella beslutet om ett godkännande i EU. Resultatet från CHMP granskning väntas komma i mitten av oktober.

Minskad dödlighet med tocilizumab

I det nationella vårdprogrammet för misstänkt och bekräftat covid-19, som har tagits fram av Svenska infektionsläkarföreningen, Svenska hygienläkarföreningen och Föreningen för klinisk mikrobiologi finns tocilizumab beskrivet. Det finns för närvarande resultat från sex randomiserade kliniska prövningar av tocilizumab. Dessa har visat en liten men statistiskt signifikant minskning av dödlighet och behov av organstödjande behandling.

Enligt vårdprogrammet bör läkemedlet övervägas som tillägg till kortikosteroider hos allvarligt sjuka vuxna patienter med betydande eller ökande syrgasbehov och pågående kraftig inflammation under klinisk försämring tidigt i sjukdomsförloppet.

Tocilizumab infördes i början av 2021 som standardbehandling vid kritisk covid-19 i Storbritannien.

Även i Sverige pågår en klinisk studie av tocilizumab som tidigt visade lovande resultat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng