Annons
På nytt spår om Alzheimerbehandling
Foto: istock

På nytt spår om Alzheimerbehandling

Felveckat protein inuti nervcellerna i hjärnan kan bli en bättre måltavla för Alzheimerbehandling än placken mellan cellerna, menar forskare i Lund.

19 aug 2021, kl 10:00
0

Tomas Roos

Tomas Roos. Foto: Privat.

Alzheimerbehandling riktad mot plack av proteinet beta-amyloid som bildas utanför nervcellerna i hjärnan är ett dominerande forskningsspår som även nyligen ledde fram till ett villkorat läkemedelsgodkännande i USA. Men sådan behandling har ändå haft svårt att visa någon riktigt övertygande effekt mot sjukdomssymtomen. Det framhåller ett nordiskt forskarteam som nu lägger fram en alternativ idé om amyloid-betas skademekanismer. Forskarna har publicerat resultat som tyder på att det kan finnas en bättre måltavla för Alzheimerbehandling inuti nervcellerna än utanför.

I studien har forskare vid Lunds universitet samarbetat med forskare i Norge och Finland. Genom experimentell forskning på möss och i cellkulturer har forskarteamet visat att amyloid-beta börjar ansamlas inne i nervcellerna redan långt innan det börjar dyka upp synliga plack mellan cellerna. Det handlar om felveckat amyloid-beta som sedan sprids från cell till cell via nervtrådar. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Acta Neuropathologica.

Hoppas på bättre Alzheimerbehandling

Proteinet amyloid-beta finns normalt i hjärnan hos friska personer, men vid Alzheimers sjukdom uppkommer en felveckad variant och produktionen ökar kraftigt. Så småningom bildas de skadliga placken, ansamlingar av amyloid-beta som skadar nervcellerna.

Vilka mekanismer som orsakar felveckningen och plackbildningen är inte helt klarlagt. Den nu aktuella studien tyder på att felveckning av proteinet inne i nervcellerna kan vara ett tidigt steg i sjukdomsprocessen.

Forskarna såg också att felveckat amyloid-beta inuti nervceller framkallade en ökad produktion av proteinet och spridning i hjärnan.

– Ökningen av amyloid-beta på grund av att det är felveckat inuti celler kan ge upphov till en ond spiral av mer och mer amyloid-betaproduktion. Det skulle kunna förklara de enorma mängder amyloid-beta som ansamlas i den Alzheimerssjuka hjärnan.

Det säger i ett pressmeddelande studiens försteförfattare Tomas Roos, doktorand vid Lunds universitet och ST-läkare på neurologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Han framhåller att resultaten av studien tyder på att många av skadeverkningarna av amyloid-beta snarare beror på proteinet inne i cellerna än på placken:

– Detta kan förklara varför så många behandlingsförsök riktade mot placken utanför nervcellerna har misslyckats och indikerar att vi bör rikta vår uppmärksamhet inåt.

Forskarna går nu vidare med forskningsspåret för att försöka bekräfta resultaten i andra modeller av Alzheimers sjukdom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng