Annons
Kunde handla opioider på nätapotek trots missbruk

Kunde handla opioider på nätapotek trots missbruk

En patient med missbruksproblem kunde hämta ut läkemedel som bara fick expedieras till en sjuksköterska.

13 jan 2022, kl 13:10
0

Annons

Trots att två recept på morfinläkemedlen Oxynorm och Oxycontin endast fick expedieras till en sjuksköterska kunde en patient, med ett tidigare missbruk av opioider, beställa läkemedlen från ett nätapotek – och sedan själv hämta ut dem i en Ica-butik. Detta framgår av en lex Maria-anmälan som apoteksföretaget själv har gjort till Inspektionen för vård och omsorg.

Patienten, som led av kronisk smärta, använde starkt smärtstillande läkemedel och hade haft svårt att begränsa sin förbrukning av opioider och bensodiazepiner. Därför hade läkaren skrivit på receptet att medicinerna skulle hämtas ut av en sjuksköterska från en vårdcentral. Den informationen framgick av doseringstexten. Där stod även att en id-kontroll skulle göras.

Enligt anmälan läste farmaceuten som lämnade ut recepten informationen från läkaren, men förstod inte att denna order inte kunde skickas via distanshandel. Farmaceuten ska enligt anmälan ha blandat ihop arbetssätten på lokala apotek och distansapotek.

Händelsen ledde till ett väsentligt ökat vårdbehov för patienten.

Regler för nätapotek ses över

Läkemedelsverket arbetar för närvarande med en modernisering av den föreskrift som innehåller regler för nätapotek. Detta då myndigheten anser att regelverket behöver uppdateras för att komma till rätta med brister inom distanshandel för läkemedel.

– Vi har de senaste åren fått signaler om avvikelser som pekar på att vi behöver jobba med regelverket. Signalerna handlar bland annat om bristande rådgivning vid nätapotek, om att läkemedel kommit till fel person och om läkemedel som inte kommit fram, sa Annika Babra, enhetschef för apotek och receptfri detaljhandel vid Läkemedelsverket, tidigare i en intervju för Läkemedelsvärlden.

Arbetet med revideringen av regelverket fick dock skjutas upp under förra året. Nu är det på gång igen och Läkemedelsverkets mål är att skicka en extern remiss före sommaren, skriver Annika Babra i ett mejl till Läkemedelsvärlden.