Kund tog fel medicin efter förväxling på nätapotek

Kund tog fel medicin efter förväxling på nätapotek

Två kunder fick varandras läkemedel efter att etiketterna på receptpåsarna hade förväxlats, enligt en anmälan.

18 aug 2022, kl 10:57
0

En kund på ett nätapotek började ta ett läkemedel som egentligen var utskrivet till en annan person. Detta efter att det hade skett en förväxling mellan etiketterna på två receptpåsar vilket ledde till att de två kunderna fick varandras läkemedel. Nätapoteket har anmält händelsen, som inträffade tidigare i år, enligt lex Maria.

Dröjde innan kund fick information

De två läkemedlen som förväxlades var lansoprazol, ett läkemedel mot sura uppstötningar och kroniska magsårssjukdomar, samt pregabalin som används mot bland annat epilepsi och generaliserat ångestsyndrom.

Kunden som hade beställt lansoprazol upptäckte misstaget och kontaktade då nätapoteket. ”På grund av högt tryck på kundtjänst” dröjde det dock innan den andra kunden fick information om förväxlingen, enligt anmälan. När kunden slutligen kontaktades framgick det att hen hade hunnit börja ta det felaktiga läkemedlet. Efter upptäckten återkallades läkemedlen.

Förväxlingen ledde inte till någon vårdskada. Enligt förskrivaren hade det dock kunnat bli en sådan om kunden exempelvis kört bil då hen inte kände till eventuella biverkningar eller varningar.

Rutiner vid aktuellt nätapotek ska förtydligas

Nätapoteket konstaterar att arbetet har skett utanför de fastställda rutinerna. Enligt anmälan skedde förväxlingen på grund av att det var en liten packyta samt att det låg flera ordrar och tomma påsar på bordet. Apoteket uppger i anmälan att rutinerna nu ska uppdateras för att förtydliga att endast en order åt gången ska hanteras.

När kunden kontaktade nätapoteket och informerade om att hen hade fått fel läkemedel bad kundtjänsten kunden att komma in med information via mejl. Nätapoteket uppger att även dessa rutiner ska förtydligas på så sätt att det framgår att nödvändig information ska hämtas in direkt.

Uppdatering av reglerna

Läkemedelsverket arbetar med en uppdatering av reglerna för nätapotek, vilket Läkemedelsvärlden tidigare har skrivit om. Detta för att komma till rätta med brister inom distanshandeln med läkemedel. Dessa brister handlar bland annat om läkemedel som kommer till fel person.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng