Annons
Studie: De flesta visste inte att de hade haft covid-19
Det kommer ständigt nya mutationer av covidviruset. Nu ökar nya undergrupper till omikron, som Eris, E.5.1, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: Istock

Studie: De flesta visste inte att de hade haft covid-19

En studie visar att över 50 procent av deltagarna var omedvetna om att de hade varit smittade av omikron.

17 aug 2022, kl 17:00
0

Annons

Över 50 procent av drygt 200 personer som nyligen hade haft en covid-19-infektion orsakad av omikron visste inte om att de hade varit smittade. Det visar en amerikansk studie som har publicerats i Jama network open. Enligt forskarna kan detta vara en nyckelfaktor till den snabba smittspridningen.

– Våra studieresultat ger ytterligare bevis för att odiagnostiserade infektioner kan öka överföringen av viruset. En låg nivå av infektionsmedvetenhet har sannolikt bidragit till den snabba spridningen av omikron, säger Sandy Y. Joung som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Samlade in blodprov

Även tidigare forskning har visat att det finns personer som smittats av sars-cov-2 utan att uppleva några tecken på sjukdom. Omikronvarianten är, jämfört med tidigare virusvarianter, förknippad med generellt sett mildare symtom.

Forskarna bakom den nu aktuella studien började för mer än två år sedan att samla in blodprov från vårdpersonal på ett medicinskt center för att undersöka effekten av covid-19 och av vaccinet mot sjukdomen. Hösten 2021 utökades insamlingen till att även omfatta patienter.

Genom analyser av flera tusen blodprover kunde forskarna identifiera 210 personer som troligen varit smittade av omikron. Detta baserades på nyligen uppmätta antikroppar mot sars-cov-2 i blodet.

De flesta med omikron hade inget symtom

När forskarna intervjuade de bekräftat smittade deltagarna visade det sig att 56 procent var omedvetna om att de nyligen hade haft en covid-19-infektion. Bland de som var omedvetna hade de flesta varit symtomfria. Tio procent hade dock haft symtom men trott att de berott på en vanlig förkylning. 94 procent av deltagarna hade fått något av vaccinerna mot covid-19.

Resultatet visade också att de deltagare som arbetade som vårdpersonal i större utsträckning visste om sin infektion jämfört med andra deltagare.

Vi hoppas att folk läser dessa fynd och tänker, ‘jag var precis på en sammankomst där någon testade positivt’ eller, ‘jag började precis känna mig lite dålig. Jag kanske borde ta ett snabbtest.’ Ju bättre vi förstår våra egna risker, desto bättre kommer vi att vara på att skydda hälsan för allmänheten och oss själva, säger Susan Cheng som är en av forskarna bakom studien, i pressmeddelandet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng