Uppstramning av regler för nätapotek blir försenad
Foto: Istock

Uppstramning av regler för nätapotek blir försenad

Läkemedelsverket räknar nu med att skicka förslaget till nya föreskrifter på remiss efter sommaren.

9 jun 2021, kl 14:15
0

Annons

Läkemedelsverket arbetar med en modernisering av den föreskrift som innehåller regler för nätapotek. Som Läkemedelsvärlden tidigare berättat anser myndigheten att regelverket behöver uppdateras för att komma till rätta med brister inom distanshandeln med läkemedel.

– Vi har de senaste åren fått signaler om avvikelser som pekar på att vi behöver jobba med regelverket. Signalerna handlar bland annat om bristande rådgivning vid nätapotek, om att läkemedel kommit till fel person och om läkemedel som inte kommit fram, sade Annika Babra, enhetschef för apotek och receptfri detaljhandel vid Läkemedelsverket, tidigare i en intervju för Läkemedelsvärlden.

Nya regler för nätapotek efter sommaren

Myndigheten räknade då med att kunna skicka ut ett förslag till reviderad distanshandelsföreskrift på remiss under våren 2021. Men i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden skriver Annika Babra nu att myndigheten fått göra ”en liten halvhalt” i arbetet med den aktuella föreskriften. Detta för att fördela om resurser och få fram andra föreskriftsförslag i stället. Det gäller de föreskrifter som hör ihop med införandet av EU:s nya veterinärförordning.

Förslaget till ändrade regler för nätapotek kommer därför att gå ut på remiss först efter sommaren.

Att Läkemedelsverket vill modernisera regelverket beror bland annat på att distanshandeln spelar en allt viktigare roll för läkemedelsförsörjningen. Samtidigt innebär denna handel större risker. Det är många saker som ska fungera i kedjan från den elektroniska beställningen till leveransen till kunden.

Ett exempel på frågor som, enligt Annika Babra, kan behöva förtydligas i regelverket är ansvaret för hur läkemedel förvaras under transport och distribution.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng