Annons
Reglerna för nätapotek förtydligas efter brister

Reglerna för nätapotek förtydligas efter brister

Läkemedelsverket arbetar om regelverket för att distanshandel med läkemedel ska bli säkrare.

1 feb 2021, kl 13:47
0

Annons

Regelverket för distanshandel med läkemedel behöver uppdateras. Det anser Läkemedelsverket som har inlett ett arbete med att modernisera reglerna för distansapotek.

– Vi har de senaste åren fått signaler om avvikelser som pekar på att vi behöver jobba med regelverket. Signalerna handlar bland annat om bristande rådgivning vid nätapotek, om att läkemedel kommit till fel person och om läkemedel som inte kommit fram, säger Annika Babra, enhetschef för Apotek och receptfri detaljhandel vid Läkemedelsverket.

Hon framhåller att nätapoteken spelar en viktig roll för läkemedelsförsörjningen, men att den växande distanshandeln också i vissa avseenden innebär större risker:

– Inte minst under pandemin är det otroligt värdefullt att människor kan beställa sina läkemedel på nätet och få dem hemskickade. Men det måste samtidigt ske på ett säkert sätt. Det är många saker som ska klaffa i kedjan från den elektroniska beställningen till leveransen till kunden.

Exempel på frågor som, enligt Annika Babra, kan behöva förtydligas i regelverket är bland ansvaret för hur läkemedel förvaras under transport och distribution.

Remissversion om distanshandel i vår

På Läkemedelsverkets lista över e-handlare med apotekstillstånd som får sälja både receptfria och receptbelagda läkemedel finns för närvarande 19 företag.

Grundversionen av den föreskrift som reglerar distanshandel med läkemedel kom till i samband med omregleringen av apoteksmarknaden 2009. Det var långt innan näthandeln med läkemedel och andra apoteksvaror tog fart på allvar.

Läkemedelsverket har reviderat föreskriften vid flera tillfällen. Men anser nu ändå att den delvis inte är tillräckligt tydlig för att täcka dagens situation med en mycket omfattande näthandel i mängder av olika kanaler.

– Vi räknar med att ha en remissversion klar under våren.