Annons
Många förgiftningar av hostmedicin med morfin

Många förgiftningar av hostmedicin med morfin

Var extra vaksam vid förskrivning av hostdämpande läkemedel med morfin, uppmanar Läkemedelsverket.

1 feb 2021, kl 14:38
0

Annons

Giftinformationscentralen får varje år många samtal om överdoseringar med hostmediciner som innehåller etylmorfin. Det handlar både om avsiktliga överdoseringar och om oavsiktliga feldoseringar. Läkemedel med etylmorfin innebär en risk för beroende och akuta förgiftningar kan vara livshotande. I ett nyhetsbrev uppmanar nu Läkemedelsverket förskrivare till extra vaksamhet vid förskrivning av dessa läkemedel.

Ett av de aktuella läkemedlen är hostmedicinen Cocillana-Etyfin (etylmorfin och flytande extrakt av cocillana och senega). Giftinformationscentralen får omkring 400 samtal om året som gäller överdoseringar med detta läkemedel.

Giftinformationscentralen får även samtal om hostmedicinen Lepheton (etylmorfin och efedrin). Ungefär 15 av dessa rör varje år barn som fått i sig läkemedlet av misstag eller fått för hög dos av olika skäl. Etylmorfin omvandlas till morfin i kroppen. Överdosering är potentiellt dödlig på grund av andningsdepression och påverkan på centrala nervsystemet.

Spädbarn är extra känsliga för morfinpreparat och de aktuella läkemedlen får inte ges till barn under två år.

Läkemedelsverket understryker att förskrivarna måste informera patienterna om riskerna och att dessa hostmediciner bara får användas för korttidsbehandling av rethosta. Läkemedelsverket har nyligen uppdaterat produktinformationen för de två hostmedicinerna för att minska förgiftningsrisken och enlitersflaskan med Cocillana_Etyfin har avregistrerats.