Kamp i norr om receptarieutbildning

I norr pågår en kamp mellan Umeå universitet och Luleå tekniska universitet om vilket av lärosätena som ska få en receptarieutbildning. Utbildningen var från början planerad till Umeå, men krav från universitetet om forskningsanslag gjorde att planerna lades på is.

6 mar 2002, kl 13:15
0

Annons

Det råder stor brist på receptarier, inte minst i Norrland där apotek tvingats stänga eller minska öppettiderna på grund av personalbrist. I höstas skulle därför, enligt Västerbottenskuriren, 45 receptarier ha börjat sin utbildning vid universitetet i Umeå, om inte utredarna gapat efter för mycket.

Statens årliga kostnad för utbildningen skulle ligga på 8,6 miljoner kronor, men universitetet hoppades dessutom på forskningsmedel på tio miljoner kronor.
Därför stöp det hela. Apoteket AB kontaktade istället Luleå universitet som såg chansen och vill starta redan i höst, utan krav på forskarpengar.

Och i Umeå har man enligt VK nu börjat vackla i sitt krav på forskningsanslag och är beredd att starta utbildningen utan sådana pengar.

Vem som vinner kampen är, enligt tidningen, ovisst.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng